Egzistencijalistička borba protiv sistema: Pravo lice Sandre Bullock i drugo lice Amerike

asd
Netflix je objavio dugoočekivani naslov "The Unforgivable", priču o ženi koja se pokušava integrirati u društvo nakon odsluženja 20-godišnje kazne za počinjeni zločin. Lice oskarovke Sandre Bullock se ne zaboravlja!

 

Suočavanje s društvenim anomalijama Amerike i čitavim jednim paralelnim svijetom koji egzistira ispod privida holivudskih tlapnji o socijalnom blagostanju obećane zemlje, najintenzivnije je u trenutku kada glumačke zvijezde A kategorije zaigraju u subverzivnim pričama s margine društva. Oni ekspresno potapaju šarenu lažu o američkom snu, koji tobože svakome stoji na raspolaganju, samo ukoliko želi dovoljno raditi. Ovaj put to je napravila Sandra Bullock, zaigravši u Netflixovom novom filmu "The Unforgivable".

Slavna glumica portretira Ruth Slater, ženu koja nakon dvadeset godina iza rešetaka ponovo upoznaje slobodu, pokušavajući skupiti krhotine svog života nakon užasnog zločina koji je počinila.

"The Unforgivable" u režiji Njemice Nore Fingscheidt nastao je kao adaptacija istoimene britanske miniserije iz 2009. godine, čija je priča bila vezana za Yorkshire. Projekat se razvijao od 2010. godine, a glavna uloga prvobitno je bila namijenjena Angelini Jolie. Nakon zapaženog Netflixovog filma "Bird Box" (2018.), oskarovka Sandra Bullock portretira Ruth Slater, koja izlazi iz zatvora u Seattleu i ponovo počinje integraciju u današnje američko društvo.

Društvo ti neće oprostiti

Između zobenih pahuljica za doručak i podgrijavanja smrznute večere u mikrovalnoj, život jedne Amerikanke se sastoji od prijetećih telefonskih poziva, traumatičnih sjećanja koja joj naviru u flashbackovima i pokušaja da pronađe svoju sestru Katherine (Aisling Franciosi), koja je prošla program posvojenja i započela lagodan život u dobrostojećoj porodici.

Nakon što posjeti svoju kuću iz koje je izbačena, Ruth upoznaje nove vlasnike, advokata Johna Ingrama (Vincent D’Onofrio) i njegovu suprugu Liz (Viola Davis), koji će joj odlučiti pružiti pravnu pomoć u ostvarivanju zabranjenog kontakta sa sestrom.

Dvadesetogodišnji boravak u zatvoru je Ruthino lice pretvorio u bezizražajnu masku, ostavljajući jedinu emociju koja se iz njega može iščitati, onu iz koje vrišti očaj.

Nije jednostavno ponovo upoznati slobodu i zajednicu koja umjesto otvorenosti bira osude i predrasude.

Bijeg od prošlosti u kojoj je pri deložaciji iz svoje kuće ubila policajca, nije moguć. Jer, Ruth nije ubila "običnog" policajca već omiljenog lokalnog šerifa, koji je pokušao intervenirati u njenom okršaju s izvršiteljima iz banke, koja joj je oduzela dom. Međutim, zrno nade za povratak u normalan život i iskupljenje postoji ukoliko pronađe sestru, koju je tom prilikom bila prisiljena napustiti.

Bez mrvice šminke i s neurednom kosom, Sandra Bullock maestralno izvodi ulogu, brišući iz našeg sjećanja sve one "lake" komade u kojima su njene usne bile razvučene u širokom dvosatnom osmijehu od uha do uha. Depresivni film "The Unforgivable" dodvorava se onoj alternativnoj publici koja želi subverzivne priče, koja ne želi glamur i šljokice nego ono što misli da je prava slika današnjeg svijeta.

Glumačku ljestvicu u ovom kontekstu je najviše podiglo jedno drugo holivudsko lice bez šminke, ono koje pripada Frances McDormand. Ona je prošle godine briljirala u filmu "Nomadland", pokazujući kako se lažljiva industrija zabave temeljena na superherojima i limunadama najefikasnije ideološki razbija kad dolazi iznutra.

"The Unforgivable" ima malih problema u scenariju, koji se tiču disperzivne radnje, jer nas previše flashbackova vraća u trenutke počinjenja zločina.

Glavna (ani)junakinja traži očajničku potrebu za iskupljenjem, koje nikako da se realizira. Međutim, ono u čemu uspijeva jeste suočavanje publike s gorkom činjenicom da život uvijek ide dalje, pa i u situaciji kada svi njegovi dijelovi mogu stati u pola plastične kutiju, one u kojoj Ruth iznosi sve svoje stvari iz zatvora.

Bilo kako bilo, Sandri se smiješi još jedna nominacija za Oscara, a da li ponovo ima šanse za zlatni kipić (nakon onog osvojenog 2009. godine za ulogu u filmu "The Blind Side"), saznat ćemo na dan objave nominacija, 8. februara iduće godine.

Do tada, ovo lice Sandre Bullock sigurno nećete zaboraviti.