Ekološka sekcija Prve srednje škole Cazin čini naš grad još ljepšim- Nagrada za jedno od najljepših dvorišta u BiH

.

Nakon dvije godine pozivanja i motivisanja građana da postanu eko lideri u svojim zajednicama i donesu promjene u zaštiti životne sredine, takmičenje "Eko izazov - Učinimo svoju zemlju još ljepšom" je uspješno završeno. 

U takmičenju su učestvovali brojni timovi iz cijele BiH, a jedan od njih je i tim JU "I srednja škola" Cazin. Ekološka sekcija ove škole, koju vodi profesorica Jasmina Čović, se u aprilu javila na projekat Eko izazov. 

Svojim kreativnim idejama, trudom i radom, ovaj tim je osvojio 3. mjesto u kategoriji Škole i vrtići. 

Uradili smo kratki intervju za portal Cazin.net sa voditeljicom sekcije, u kojem možete pročitati iskustva i dešavanja u toku izazova. 

1. Kako ste došli na ideju i s kojim ciljem ste se odazvali na projekat Eko izazov? 

-U proljeće 2021. god. smo odlučili da uredimo dvorište i sasvim slučajno smo vidjeli da je Eko izazov raspisao konkurs za uređivanje zapuštene površine. SLUČAJNO smo se javili, ali SLUČAJNO nismo nastavili sa realizacijom. Počeli smo raditi i uređivati kako smo najbolje znali i umjeli. Cilj je bio da uredimo dvorište ali i da dođemo do jedne od ponuđenih nagrada! 

2. Kakve promjene ste napravili i kako ste ih finansirali? 

-Dvorište je definitivno zasjalo. Uradili smo dosta novih uredaka, poslastica za pčelice, stol i luster od paleta, jesenji kutak sa mini stolom i klupama od potrošnih guma, cvjetnjak, nekoliko sadnica...
Finansiranje je bilo 'samosnalaženje'. Došla sam do ideje da organiziramo kolačijade, prenijela ideju učenicima, koji su je rado prihvatili. Odradili smo dvije kolačijade i na taj način obezbijedili sredstva. Ovim putem se zahvaljujemo Gradu Cazinu koji nam je u proljeće donirao sadnice cvijeća u vrijednosti 200 KM! 

3. Koliko je volontera učestvovalo u projektu? Jeste li zadovoljni rezultatima? 

-Cijeli projekat je zaista zahtjevao veliki broj akcija, volontera, svi su se rado odazivali. Organizirali smo oko 12 akcija gdje je bilo uključeno 270 volontera. Svako je dao onoliko doprinosa koliko je mogao i u čemu je bio najspecijalniji.
Možda je nezahvalno imenovati neke od njih, ali kao pojedinci jako puno su se uključili Razo, Mujo te Lejla i Merisa, hvala im puno, naravno hvala svima onima koji su se na bilo na koji način uključili.
Mi smo se zaista trudili da odradimo najbolje što se može. Time smo očekivali i visoku nagradu, rezultat je ipak 3. mjesto. Ako uzmemo u obzir da je učešće uzelo preko 26 hiljada volontera, a mi smo ušli u 14 nagrađenih, mislim da ipak možemo biti ponosni. 

4. Kako planirate iskoristiti nagradu? 

-Nagrada je 300 $ i ovih dana treba da bude prebačena na naš račun.
Nije nešto puno, pa ćemo za početak uzeti nekoliko neophodnih alatki za održavanje dvorišta. Ostalo ćemo ostaviti na računu pa ćemo vidjeti na proljeće šta se još može odraditi, a da se uklopimo u taj budžet. 

Hvala na pozivu... -Ekološka sekcija.