Ekološki aktivisti naljutili vozače u Berlinu: Bacali ih u grmlje i vukli za kosu

.

Nakon što su aktivisti grupe "Last Generation" u petak blokirali jednu od saobraćajnica u Berlinu, bijesni vozači i prolaznici su ih pokušali nasilno ukloniti s ceste.

Ekološki aktivisti mjesecima vode agresivnu kampanju u kojoj blokiraju saobraćajnice u periodima kada su najveće gužve, a nerijetko se lijepe za ceste kako bi što duže blokirali promet.

Njihovi kritičari ističu kako se stvaranjem velikih gužvi koje su rezultat njihovog blokiranja zapravo proizvodi mnogo više štetnih gasova nego što je to inače slučaj.

"Last Generation" ili "Posljedna generacija" je grupa aktivista osnovana krajem 2021. godine, prvi je put blokirala prilaze autocesti u Berlinu 24. januara 2022. godine. Uslijedile su gotovo svakodnevne blokade s prekidima, ali i demonstracije u muzejima, na stadionima, naftovodima ili aerodromima.

Kao hitnu mjeru protiv nadolazećeg "klimatskog kolapsa", aktivisti pozivaju na ograničenje brzine na njemačkim autocestama na 100 km/h i trajno uvođenje karte od devet eura za autobuse i vozove.