Ekonomisti izazivaju Bevandu na debatu: Da vidimo ko je propali političar i kvazianalitičar

Bevanda
Ministar finansija Vjekoslav Bevanda u svojoj afirmaciji novog zaduživanja kod Međunarodnog monetarnog fonda osvrnuo se na kritike te najistaknutije protagniste nazvao "kvazianalitičarima, propalim političarima i ekonomistima van struke".

 

Jedna od prozvanih, ekonomistica Svetlana Cenić, odgovorila je Bevandi i pozvala ga na medijsko sučeljavanje.

"Pozivam sva tri premijera i sva tri ministra finansija da pred kamerama i u direktnom prijenosu upriličimo debatu o ekonomskim temama. Da se istaknu naspram kvazianalitičara, propalih političara i ekonomista van struke. Samo neka kažu termin, a prijenos nije upitan", napisala je na svom Twitter nalogu.

Pregovori o novom aranžmanu i zahtjevu za velikih 1,5 milijardi KM doveli su do niza kritika iz redova ekonomske struke, a pet osoba je poslalo MMF-u i javno pismo. Njihovi stavovi očito se nisu svidjeli ministru finansija Vjekoslavu Bevandi koji ih je u jednom medijskom istupu počastio "komplimentima" kvazianalitičari, propali političari i ekonomisti van struke.

"Niti smo pretjerano zadužena zemlja, niti bi MMF s nama ulazio u takav aranžman, kao ni ostale finansijske institucije. Redovno vraćamo kredite i nije u pitanju naša finansijska stabilnost", izjavio je Bevanda.

MMF-u su pisali prof. dr. Svetlana Cenić, dr. Draško Aćimović, Zoran Pavlović, dipl. oecc. mr. sc. Admir Čavalić i mr. sc. Faruk Hadžić, a njihovi stavovi kasnije su dobili podršku brojnih kolega.