Ekonomski fakultet Bihać i dalje korak ispred drugih

efbi unbi
U više navrata smo pisali o studentima i nastavnicima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću, njihovim pobjedama, projektima, konferencijama, manifestacijama, besplatnim radionicama itd. Iza svake ove priče se osjetio ponos i kod studenata i kod nastavnika što pripadaju upravo ovom fakultetu od kojih možete čuti da je to što se radi o „relativno malom i mladom“ fakultetu zapravo njihova prednost. I mi smo se uvjerili u to.

I dok su ostale visokoškolske institucije u okruženju i šire tragale za rješenjima na početku pandemije, činilo se da je Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću bio apsolutno spreman. To su nam potvrdili studenti. Imali smo priliku (a fakultet je te mailove objavljivao i na svoj facebook stranici) čitati emailove studenata u kojima se opet moglo iščitati sve ono što smo naveli na početku ove priče.

„Naša prednost je što smo imali nastavnike koji su se već i ranije služili npr. programom Adobe Connect i studente koji su imali iskustva u realizaciji online nastave. Odmah po donošenju Naredbe o obustavi nastave, svim našim i stalno zaposlenim i vanjskim nastavnicima i saradnicima poslali smo baze podataka (koje smo već imali spremne prateći razvoj situacije u okruženju) sa informacijama koje su omogućavale nastavnicima i saradnicima uspostavu kontakta sa studentima, potom detaljne upute o korištenju programa za online nastavu, poziv za individulanu online obuku upotrebe ovog programa itd. Dok smo prvi vikend iskoristili za pronalaženje i testiranje dodatnih besplatnih programa, aplikacija i platformi za izvođenje online nastave. Naš napor je dao rezultat, s ponosom mogu istaknuti da je studentima omogućen kontinuitet nastavnog procesa, odnosno nije bilo prekida u nastavi, pružena im je određena doza sigurnosti, zbog čega smo dobili i niz čestitki i pohvala. Ipak, meni lično one najdraže jesu čestitke i zadovoljstvo koje su izrazili naši studenti. Pored navedenog, redovno smo putem socijalnih mreža slali poruke i studentima i nastavnicima/saradnicima kako bismo se svi mi što bolje prilagodili novonastaloj situaciji; kako bismo zadržali smirenost; shvatili ozbiljnost situacije i zajedno krenuli u nešto za većinu nas potpuno novo. Kasnije smo uveli i tzv. Otvorenu e-kancelariju Dekana i Prodekana za nastavu, odnosno posebne termine za razgovore sa studentima putem ZOOM aplikacije koje smo prigodno nazvali A kako ste vi danas. Sve je to zapravo krizni menadžment koji smo prema mišljenju većine ključnih učesnika visokog obrazovanja uspješno položili“ navodi Prodekan za nastavu i studentska pitanja doc.dr. Elvira Ćatić-Kajtazović.

Prodekan za naučno-istraživački rad Ekonomskog fakulteta doc.dr. Kenan Mahmutović posebno ističe "Uz podršku AUBIH implementirali smo LMS sistem (platforme za online učenje) a nakon uspostave LMS sistema, aktivacije android mobilne aplikacije za pristup LMS sistemu, napravili smo novi veliki iskorak u poboljšanju IT infrastrukture Ekonomskog fakulteta u Bihaću. Zahvaljujući Google Suite for education licenci, koju sam obezbjedio za Univerzitet u Bihaću (10.000 licenci), došli smo u situaciju da svim studentima i zaposlenim na Ekonomskom fakultetu u Bihaću, ali i cijelom Univerzitetu u Bihaću možemo ponuditi profesionalni email servis baziran na google mail infrastrukturi te pristup nizu dodatnih usluga u okviru gsuite for education.“

Prema riječima dekanese Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću prof.dr. Mirele Kljajić-Dervić ovo je prilika da se istakne kreativnost, sposobnost i poduzetnost i dokaže izvrsnost u radu. Nastavni proces u virtualnom okruženju se odvija besprijekorno, stupanjem na snagu Naredbe resornog ministarstva Menadžment Fakulteta je doradio svoju bazu podataka te shodno istoj a po uzoru na ranije iskustvo koje su imali u online nastavi iskoristili su online aplikaciju Adobe Connect, tako da proces nastave Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bihaću nije stao niti u jednom trenutnku već su samo širili mogućnosti prenošenja znanja uz korištenje modernih informaciono-komunikacijskih tehnologija i na takav način bili podrška svojim studentima, što su isti i prepoznali. Dekanesa i dalje ističe da snagu Ekonomskog fakulteta čine njegovi studenti , nastavnici i saradnici, te svi ostali zaposlenici. U njihovom radu, ne gledajući na trenutnu vanrednu situaciju, ostaju kreativni, podržavaju radoznalost i kreativnost, potiču poduzetnički duh i stvaraju nove izvrsne kadrove koji će biti prilika za svaki naredni izazov. Ponosna je na sve zajednički postignute rezultate, te ističe da ne odustaju od svojih već tradicionalnih projekata koje provode na Fakulteta, ali isto tako se prilagođavaju novonastaloj situaciji i kreiraju nove društveno odgovorne projekte, pa već sad možemo najaviti realizaciju tradicionalne manifestacije Sedmica turizma na Ekonomskom fakultetu Bihać, koju će Ekonomski fakultet u ovim okolnostima realizirati pod nazivom eSedmica turizma 2020.