Eksplozija i požar: Srušen sjeverni toranj Zagrebačke katedrale

sdlfhksdlf
Nakon višednevnih priprema uklonjen je sjeverni toranj Zagrebačke katedrale koji je bio narušen uslijed potresa koji je 22. marta porušio vrh južnog tornja katedrale i izazvao štete u gradskom centru.

Nakon kontrolirane eksplozije koja je izvedena na vrhu sjevernog tornja Zagrebačke katedrale uz pomoć Hrvatske vojske, velikom dizalicom vrh sa pozlaćenim križom na vrhu spušten je u dvorište Zagrebačke katedrale uz pomoć alpinista koji su privezali sajle potrebne za sigurno skidanje gotovo desetmetarskog vrha.

Nakon potresa koji je razornom snagom od 5,5 po Richteru pogodio Zagreb, južni toranj katedrale se urušio tijekom trešnje, dok je sjeverni toranj zbog oštećenja morao biti uklonjen.

Toranj sa pozlaćenim križem na vrhu uklonjen je oko 18 sati, nakon eksplozije kojom je vrh tornja odvojen od donjeg dijela katedrale koju je rekonstruirao Hormen Bolle nakon potresa koji je razorio prijašnju katedralu 1880. godine.

Vrh tornja spušten je u dvorište Katedrale, gdje je će ostati izložen u narednom periodu. Pripreme na uklanjanju tornja trajale su tjednima, od potresa 22. marta pa sve do danas, nakon što su vremenske prilike i brzina vjetra omogućili zahvat sigurnog spuštanja višetonskog vrha katedrale.

Sanacija Zagrebačke katedrale nastavit će se u narednim godinama, kao i na ostalim oštećenim objektima u zagrebačkom gradskom centru.