Ekstremisti u Izraelu koriste WhatsApp aplikaciju za podsticanje nasilja nad Palestincima

.
Prošle srijede na jednoj WhatsApp grupi pojavila se poruka pod nazivom "Smrt Arapima". Poruka je pozvala Izraelce da se pridruže masovnoj uličnoj tučnjavi protiv Palestinaca, građana Izraela.

U roku od nekoliko sati pojavile su se desetine novih WhatsApp grupa s varijacijama istog imena i poruke. Grupe su ubrzo organizovale vrijeme početka sukoba u Bat Yamu, gradu na izraelskoj obali.

 

"Zajedno se organizujemo i zajedno djelujemo", glasila je poruka u jednoj od WhatsApp grupa. "Recite svojim prijateljima da se pridruže grupi, jer ovdje znamo kako braniti jevrejsku čast."

 

Te večeri, uživo su se emitirale scene Izraelaca odjevenih u crno koji su razbijali prozore automobila i lutali ulicama Bat Yama. Mafija je iz automobila izvukla jednog muškarca za kojeg su pretpostavljali da je Arap i brutalno ga pretukla. On je hospitaliziran u teškom stanju.

 

Epizoda je bila jedna od desetine širom Izraela koje su vlasti povezale s naletom aktivnosti jevrejskih ekstremista na WhatsAppu. Otkako je prošle sedmice eskaliralo nasilje između Izraelaca i Palestinaca, osnovano je najmanje 100 novih WhatsApp grupa s izričitom svrhom da izvrše nasilje nad Palestincima, prema analizi The New York Timesa i FakeReporter-a, izraelske nadzorne grupe koja prati lažne informacije.

 

WhatsApp grupe, s imenima poput "Jevrejska garda" i "Osvetničke trupe", dodavale su stotine novih članova dnevno tokom protekle sedmice.

 

Iako su se društvene mreže i aplikacije za razmjenu poruka u prošlosti koristile za širenje govora mržnje i poticanje nasilja, ove WhatsApp grupe idu dalje, rekli su istraživači. To je zato što grupe eksplicitno planiraju i izvršavaju nasilna djela protiv palestinskih državljana Izraela, koji čine otprilike 20 posto stanovništva i žive uglavnom integrisanim životom sa susjedima Jevrejima.

 

Širenje ovih WhatsApp grupa alarmiralo je izraelske sigurnosne zvaničnike. U grupama su napadi pažljivo dokumentovani, a članovi se često raduju sudjelovanju u nasilju. Neki su rekli da su se osvetili za rakete koje su na Izrael ispaljene od militanata u pojasu Gaze, dok su drugi navodili različite pritužbe. Mnogo traženih imena preduzeća u arapskom vlasništvu koje bi mogli sljedeći ciljati.

 

"Značajan je broj ljudi koji koriste vlastita imena i brojeve telefona za otvoreno pozivanje na nasilje, a posjeduju alat poput WhatsAppa da se organiziraju u rulju", rekao je Achiya Schatz, direktor FakeReporter.

 

Rekao je da je njegova organizacija prijavila mnoge nove WhatsApp grupe izraelskoj policiji, koja u početku nije ništa poduzela, "ali sada počinje djelovati i pokušavati spriječiti nasilje".