Ekstremne vrućine u Australiji, temperature i do 45 stepeni

.
DIJELOVI Australije, uključujući i Sydney, prošli su kroz najtopliju noć u studenom, a očekuje se da će temperature ostati visoke i danas, što je potaknulo vlasti na upozorenje o požarima.

U Sydneyju su temperature jučer premašile 40 Celzijevih stupnjeva, dok su se u dijelovima zapadnog New South Walesa, Južne Australije i sjevera Viktorije približile 45 stupnjeva.

Očekuje se da će temperature drugi dan zaredom prijeći 40 stupnjeva, dok je Zavod za meteorologiju predvidio pet do šest dana toplotnog vala za dijelove sjevernog New South Walesa i sjeveroistočnog Queenslanda.

Izdano upozorenje za požare, situaciju otežavaju vrući naleti vjetrova

Australija proživljava toplija i dulja ljeta te je prošlogodišnju sezonu premijer Scott Morrison nazvao "crnim ljetom" zbog neuobičajeno dugotrajnih i intenzivnih požara u kojima je izgorjelo gotovo 12 milijuna hektara te su stradale 33 osobe i oko milijardu životinja.

Ruralna vatrogasna služba za danas je izdala upozorenje o požarima za veći dio istočno i sjeveroistočnog New South Walesa, objasnivši da postoji "vrlo visoka do ozbiljna opasnost od požara" jer vrući naleti vjetrova pogoršavaju suhe uvjete.