„Grki su tamo zalogaji hljeba“: Eldina Elšan i Emina Đokić odbile poslove u Njemačkoj i ostale raditi u Sarajevu

Problematika odlaska ljudi iz Bosne i Hercegovine pritiskala nas je i u prošlosti, o čemu svjedoče često citirani stihovi Šantićeve poeme "Ostajte ovdje". Danas je ona naročito aktuelna. Kako kaže veliki pjesnik, "Sunce tuđeg neba, neće vas grijat k'o što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba gdje svoga nema i gdje brata nije."

Zasigurno da ima puno istine u opjevanom, ali mlade ljude iz BiH ništa ne spriječava u odlasku trbuhom za kruhom. Nema više ni pjesnika ni umjetnika da im podiže moral. Puno je razloga za otići, odlaze kompletne porodice, osobe koje ne mogu ostvariti pravo na zaposlenje, ali i oni situirani sa stabilnim i sigurnim primanjima. Odlazak više nije ni trend, već način razmišljanja. I dok bi masovni odliv mlađeg stanovništva u mnogim zemljama bio alarm za uzbunu, donosioci odluka kod nas ništa ne preduzimaju.

Iako rijetki, primjeri mladih koji su imali mogućnost i ponude za odlazak, a odlučili su se za ostanak, ipak postoje. Možda je i to neka nada da nećemo postati zemlja staraca.

Image

Svoju budućnost u BiH vide i dvije djevojke, dvadesetogodišnja Eldina Elšan i Emina Đokić, koje su zaposlenje našle odmah po završetku srednje škole. Njihov trenutni poslodavac je Đemila Talić- Gabriel, uspješna Bosanka i ambasadorica dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu, čiji suprug, australski biznismen Christopher Gabriel se odlučio uzeti bh. državljanstvo, u situaciji kada se mnogi odriču našeg pasoša i zemlje.

- "Završila sam školu za kozmetičkog tehničara u Sarajevu. Od 18. godine radim u struci. Ko zna i želi, bolju budućnost može izgraditi gdje god da se nalazi. Važno je biti dobar radnik, onda sebi možeš napraviti dobar život. Zbog toga sam se i ja odlučila svoj put nastaviti u zemlji u kojoj sam se rodila. U mom poslu konkretno, jako je važno što sam imala dobru praksu na samom početku, a to je osnova za dalji rad", govori Eldina.

Iste stavove dijeli i njena koleginica, tridesetogodišnja Emina Đokić, koja se u srednjoj Medicinskoj školi školovala za fizioterapeutskog tehničara, nakon čega je obrazovanje nastavila u oblasti fizikalne terapije na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

- "Poslom fizioterapeuta sam se počela baviti kroz praksu već u srednjoj školi, sa nekih petnaest godina. S godinama se moje znanje nadograđivalo i usavršavala sam se kroz kasnije radno iskustvo. Radila sam u Domovima zdravlja, spa centrima, a trenutno radim u Beauty centru Allure u kojem sam jako zadovoljna uslovima rada. Pohađala sam dosta edukacija i za kozmetičke i beauty tretmane lica. Ko hoće i zna da radi, ima želju za svakodnevnim usavršavanjem u onome što radi i voli, mislim da ima puno mogućnosti za razvoj i napredovanje i u BiH. Jedna sam od rijetkih koje odlazak recimo u Njemačku apsolutno ne privlači, od njihovog jezika pa nadalje",  izričita je Emina.