Elektroprivreda o Kasumovićevoj inicijativi: Populizam s lošom matematikom

.
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine danas je reagovala na inicijativu Fuada Kasumovića u kojoj je spreman oprostiti dug RMU Zenica od 2,6 miliona KM, po osnovu zateznih kamata, koje je ranije rekao oprostiti, a njegovu inicijativu su nazvali populizmom s lošom matematikom.

 

U saopćenju za javnost Elektroprivreda BiH navodi da je inicijativa Fuada Kasumovića, u kojoj se iskazuje navodna spremnost oprosta 2,6 miliona KM duga RMU "Zenica", a po osnovu zateznih kamata iz sudskih izvršnih postupaka u sporu Grada Zenice protiv Rudnika za korištenje građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu, uz uslov da se iznos duga isplati zeničkim rudarima u vrijednosti po 4.500 KM, perfidna politička igra vrlo niske vrijednosti.

"Populističko ponašanje gradonačelnika sa iskazivanjem uočljivo režirane zabrinutosti za rudare, usmjereno je samo i izričito na priskrbljivanje njihove političke podrške u predizbornom periodu na turbulentnoj bh. političkoj sceni koju karakteriše bezskrupuloznost, izostanak kulture i moralnosti, ne biranje sredstava za ostvarenje cilja po svaku cijenu. Populizam zeničkog gradonačelnika potvrđujemo činjenicom da je u RMU 'Zenica' zaključno sa 10.08.2022.godine zaposleno 963 radnika", izjavili su iz Elektroprivrede BiH te dodali:

"Isplata neto vrijednosti o kojoj gradonačelnik govori, podrazumijeva obavezu u iznosu cca 7,5 miliona KM. Iznos duga RMU 'Zenica' po zateznoj kamati je 2,6 miliona i predstavlja samo trećinu iznosa potrebnog za isplatu po 4.500 KM svakom rudaru u Rudniku. Informišemo javnost da je RMU 'Zenica' Fuadu Kasumoviću uplatila po osnovu nezakonite naknade za korištenje građevinskog zemljišta iznos 4,6 miliona KM, a gradonačelnik obećao otpisati dug za zateznu kamatu. Očigledno da je Kasumović odustao od obećanja i stoga ga pozivamo da zajednički pomognemo zeničkim rudarima na način da Kasumović vrati nezakonito uzeti novac od rudara RMU 'Zenica' u iznosu 4,6 miliona KM, a JP Elektroprivreda će obezbijediti 2,6 miliona KM da bi se ispunilo populističko obećanje gradonačelnika."

U saopćenju se navodi da osmišljena igra na "kartu rudara" sa obećanjem oprosta duga uz uslovljavanje JP Elektroprivreda BiH, ukazuje na neiskrenost gradonačelnika u dosadašnjim pregovorima u rješavanju problema između Grada Zenica i RMU "Zenica" i da ozbiljno ugrožava sve napore koji se čine kako bi Rudniku koji godinama posluje u ekstremno teškim uslovima i preživljava zahvaljujući pomoći JP Elektroprivreda BiH, bila omogućena minimalna ekonomska stabilnost.

"Podsjećamo, od osnivanja Koncerna EPBiH do 15.08.2022. godine, JP Elektroprivreda BiH je u nabavku opreme i roba u RMU 'Zenica' uložila 66,7 miliona KM. Po osnovu avansa, koji su 2021. godine pretvoreni u pozajmice, JP Elektroprivreda BiH je rudniku uplatila više od 45 miliona KM. Zaključno sa 15.08.2022. godine, uplaćeno je i 31,7 miliona KM (planirano 32 miliona KM) pozajmica za finansiranje zaostalih obaveza za PIO/MIO za redovno penzionisanje radnika, uključujući i iznos otpremnine, finansiranje zaostalih obaveza za PIO/MIO za radnike u radnom odnosu izvan osnovne djelatnosti kao i za izmirenje ostalih troškova poslovanja iz prethodnog perioda", navodi se u saopćenju za javnost.

Kažu i da je preuzete obaveze JP Elektroprivreda BiH ispunjavala u roku i utvrđenim kapacitetima. Međutim, očekivani iskorak u povećanju proizvodnje i stabilnosti poslovanja nije napravljen.

"Ostvarena proizvodnja u posljednjim mjesecima nije dovoljna ni za isplate neto plata radnicima, dugovanja prema državi na dan 30.06.2022. godine iznosila su više od 221 milion KM, obaveze po kreditima, dobavljačima i ostale obaveze premašuju iznos 90 miliona KM, dugovanja za isporučenu električnu energiju viša su od 2,3 miliona KM. Poslovnu 2021.godinu, Rudnik je okončao sa gubitkom 15,2 miliona, a za šest mjeseci ove godine gubitak je gotovo 12 miliona. Egzaktni podaci govore o realnom stanju u Rudniku i Kasumovićevo iskazivanje dobročinstva predstavlja utopijsku nadu za rudare i napad na JP Elektroprivreda BiH. U konačnici, izrečena obećanja gradonačelnika Kasumovića su samo isprazna priča za lakovjerne koja nažalost uzburka duhove u vrijeme u kojem ne manjka problema", zaključili su iz EP BiH.