Elon Musk će dobiti bonus od 23 milijarde dolara

sa

ELON MUSK, izvršni direktor Tesle i najbogatija osoba na svijetu, trebao bi dobiti bonus od 23 milijarde dolara nakon što je Tesla prijavila rekordnu tromjesečnu dobit. Musk, koji već ima bogatstvo procijenjeno na 249 milijardi dolara, u redu je za isplatu bonus dionica nakon što je Tesla u srijedu navečer dosegao cijenu dionice i financijski rast u svojoj zaradi.

Tesla je ostvario prilagođenu dobit od 5 milijardi dolara uz prihod od 18,8 milijardi dolara u prvom tromjesečju godine, što je povećanje od 81% u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Rezultati, u kombinaciji s rastom Teslinih cijena dionica, znače da je Musk postigao ciljeve koji bi trebali dovesti do isplate bonusa dionica u vrijednosti od oko 23 milijarde dolara.

Kupnja dionica

Musk ne prima nikakvu plaću od Tesle. Umjesto toga, on dobiva dioničke opcije na temelju ostvarivanja određene financijske i tržišne vrijednosti kompanije. Tvrtka je za Muska iznijela izvanredan ugovor 2018. koji bi mu isplatio neviđenih rekordnih 55,8 milijardi dolara (40 milijardi funti) bonusa ako u jednom desetljeću izgradi posao u tvrtku od 650 milijardi dolara.

To znači da je Musk, koji ne prima plaću od Tesle, sada imati dostupna posljednja tri dijela bonusa od ukupno 12 tranši. Svaka tranša daje Musku pravo da kupi 8,4 milijuna Teslinih dionica po cijeni od 70 dolara, što je ogroman popust na trenutnu cijenu dionice od 977 dolara.

Njegova dobit na svakoj tranši mogla bi iznositi 7,7 milijardi dolara, ili ukupna vrijednost od 23 milijarde dolara. Uplate mora potpisati uprava, a dionice mora držati pet godina prije prodaje