Elon Musk odustao od kupovine Twittera, dionice kompanije odmah pale za pet posto

elon musk

Milijarder Elon Musk želi raskinuti ugovor o kupovini Twittera, navodi se u pismu koje je advokat u njegovo ime poslao glavnom pravnom službeniku kompanije u petak.

Dionice Twittera pale su za oko 5 posto nakon radnog vremena u petak, prenosi CNBC.

U pismu, otkrivenom u dokumentaciji Komisije za vrijednosne papire, advokat Skadden Arpsa Mike Ringler optužio je da “Twitter nije ispoštovao svoje ugovorne obaveze”.

Ringler je tvrdio da Twitter nije pružio Musku relevantne poslovne informacije koje je tražio, jer je Ringler rekao da će ugovor to zahtijevati. Musk je ranije rekao da želi procijeniti Twitterove tvrdnje da oko 5 posto njegovih dnevnih aktivnih korisnika (mDAU) koji se mogu unovčiti su spam nalozi.

"Twitter nije uspio ili je odbio da pruži ove informacije", tvrdi Ringler. “Ponekad je Twitter ignorisao zahtjeve gospodina Muska, ponekad ih je odbio iz razloga koji se čine neopravdanim, a ponekad je tvrdio da se povinovao dok je gospodinu Musku dao nepotpune ili neupotrebljive informacije”, kaže Ringler.

Ringler je u pismu također optužio da je Twitter prekršio sporazum o spajanju jer navodno sadrži "materijalno netačne izjave". Ova optužba je zasnovana na Muskovom vlastitom preliminarnom pregledu spam naloga na Twitterovoj platformi. Twitter je rekao da nije moguće izračunati spam račune isključivo iz javnih informacija i da tim stručnjaka provodi pregled kako bi dosegao brojku od 5 posto.

“Dok je ova analiza u toku, sve indicije sugerišu da je nekoliko Twitterovih javnih otkrivanja u vezi s njegovim mDAU-ima ili lažno ili materijalno obmanjujuće”, tvrdi Ringer.