Elon Musk upozorio kineske vlasti da bi umjetna inteligencija mogla preuzet kontrolu nad državom

.

Elon Musk kaže da je višim liderima u Kini rekao da bi stvaranje "digitalne superinteligencije" vođene umjetnom inteligencijom moglo uzurpirati Komunističku partiju Kine i preuzeti kontrolu nad zemljom.

Rekao je u pozivu Twitter Spaces u srijedu da je proveo "prilično vremena s višim vodstvom" u Kini nakon putovanja u maju. Musk je rekao da su razgovarali o potencijalnim opasnostima umjetne inteligencije i potencijalu tehnologije da preuzme moć.

"Mislim da je to imalo odjeka.Niti jedna vlada ne želi da se nađe svrgnuta od digitalne superinteligencije", rekao je Musk.

Poziv na "budućnost umjetne inteligencije" došao je kada je milijarder predstavio xAI, svoju novu kompanija koja ima za cilj konkurirati OpenAI-u i drugim tehnološkim kompanijama, dok je namjera "razumjeti pravu prirodu svemira".

"Mislim da će pokušaj razumijevanja svemira biti u korist čovječanstva, sa stajališta da je čovječanstvo mnogo zanimljivije od nečovječanstva", rekao je tokom poziva koji je održan zajedno s zastupnikom Ro Khannom i zastupnikom Mikeom Gallagherom. .

Musk je već ranije podizao uzbune zbog potencijalnih opasnosti da umjetna inteligencija postane neka vrsta "superinteligencije" s nekim sposobnostima koje imaju ljudi. Njegova zabrinutost postala je sve glasnija od pokretanja OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Rekao je na Twitter Spaces pozivu da želi "pritisnuti pauzu" na napretku umjetne inteligencije, ali da se to ne čini realnim.

Tokom njegovog putovanja u Kinu, Musk je bio tretiran kao kraljevska osoba. Sastao se s visokim vladinim dužnosnicima i poslovnim liderima kako bi razgovarali o popularnim temama poput umjetne inteligencije.

Musk je tokom poziva rekao da su njegovi razgovori s liderima u zemlji potaknuli interes za rad na "kooperativnom međunarodnom okviru" za reguliranje umjetne inteligencije. No, priznao je da postoji prilično nepovjerenje prema SAD-u.

Međutim, Gallagher je izrazio skepticizam u pogledu spremnosti Kine da kontrolira tempo razvoja umjetne inteligencije i rekao da je zabrinut da bi se ona potencijalno koristila za potpunu tehno-totalitarnu kontrolu.