Emir Hadžihafizbegović: Ko ne želi priznati genocid, spreman ga je ponovo počiniti

emir
Glumac Emir Hadžihafizbegović prokomentirao je nominaciju bosanskohercegovačkog filma Quo vadis, Aida? za Oscara navodeći kroz suze da je ovaj film postigao sve ono što tamošnja diplomacija nije mogla u posljednjih 20 godina.


"Jako sam potresen i katarzu sam doživio, pustio sam tešku mušku suzu sjećajući se svih nevinih žrtava i blasfemičnog i fašističkog poteza vlasti koji ne daju da se film prikaže u Banjoj Luci, a riječ je o bosanskohercegovačkom ostvarenju. To je kazneno djelo i duboko vjerujem da postoji ogroman broj ljudi u Republici Srpskoj koji bi željeli pogledati film", kazao je Hadžihafizbegović za Klix.

Dodao je kako su oni koji ne žele priznati genocid spremni ponovo počiniti taj zločin.

"To je ta groteska i danas se susrećemo sa ksenofobijom, mizantropijom, polusvijetom koji ni 26 godina nakon genocida ga ne želi priznati, a onaj koji tako postupa spreman je ponovo počiniti taj zločin", kazao je.

Kritizirao je i bosanskohercegovačke političare jer daju sramna sredstva za kinematografiju.

"Neka se samo oni ne oglašavaju dok traje euforija oko Oscara, a s druge strane, ovo je toliko bitno i morat će proći izvjesno vrijeme da ovu činjenicu procesuiramo zbog toga što je ovaj film otvorio temu genocida u Srebrenici na sasvim drugačiji način i ovo je važnije od svega što je diplomacija naša uradila u zadnjih 20 godina", poručio je glumac.

Video možete pogledati i OVDJE