fbpx Epidemija meningitisa u Nigeriji: Umrlo najmanje 328 osoba

Epidemija meningitisa u Nigeriji: Umrlo najmanje 328 osoba

Home

Epidemija meningitisa u Nigeriji: Umrlo najmanje 328 osoba


Najmanje 328 osoba umrlo je u epidemiji meningitisa koja je u proteklih nekoliko sedmica zahvatila afričku državu Nigeriju.
 
Ovu informaciju potvrdio je ministar zdravstva u Nigeriji Isaac Odewole, kazavši da je najmanje 328 osoba umrlo u posljednjih nekoliko sedmica.

Dodao je kako je nastavljena saradnja njegove zemlje sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), kako bi u Nigeriju bila dostavljena neophodna medicinska oprema.

Nadležne službe apelirale su na građane da se u što kraćem roku jave u bolnice radi rutinskih kontrola koje se provode u okviru suzbijanja opake bolesti.

Posljednja epidemija meningitisa u Nigeriji zabilježena je prošle godine kada su umrle 33 oboljele osobe, a godinu ranije je epidemija odnijela najmanje 131 život u toj zemlji.

Meningitis je bolest karakterizirana upalom ovojnica mozga (meninga) i kičmene moždine. Uzrokuju ga virusi, bakterije, gljivice i iritativno djelovanje hemijskih supstanci. Liječi se isključivo hospitalizacijom, a terapija ovisi o uzročniku bolesti.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 02/04/2017 - 10:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top