Epilog policijske akcije u Bihaću: Kod migranata pronašli kuhinjske noževe i kanabis

Policijski službenici Uprave policije MUP USK-a su, po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću, otpočeli jutros policijsku akciju “Racija” i “Pretres” u objektu “Đački dom” u Borićima i šatorskom naselju pored zgrade koje koriste migranti.

“Cilj ovih aktivnosti jeste pronalazak predmeta koji potiču iz krivičnog djela, predmeta koji mogu poslužiti u izvršenju krivičnog djela kao i predmeta koji se oduzimaju u skladu sa Zakonom o prekršajima”, saopćeno je iz MUP-a USK.

Navode da je u provođenju aktivnosti Uprava policije MUP-a USK angažirala 40 policijskih službenika – pripadnika Jedinice policije za podršku, Policijske stanice Bihać, Odjeljenja kriminalističke policije PS Bihać te Sektora kriminalističke policije.

“U sklopu nastavka provođenja zajedničkih aktivnosti na rješavanju problematike migracija na području USK-a, u akciji su učestvovali pored Uprave policije MUP USK-a i Služba za poslove sa strancima koji su obavljali poslove iz svoje nadležnosti a radi se o kontroli boravišnog statusa migranata”, stoji u saopćenju.

Ističu da su u toku pretresa izuzeli više komada hladnog oružja, boksera, zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Cannabis sativa L” kao i drugih predmeta.

“Uhapšene su i dvije osobe, koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela na području grada Bihaća i nad istima su policijski službenici zaveli kriminalističku obradu. Riječ je o licu N.N. rođen 1988. godine iz Afganistana za koje postoje osnovi sumnje da je počinio krivično djelo iz čl. 289 KZ F BiH ‘Razbojništvo’ i licu K.A. rođen 1992. godine iz Pakistana za koje postoji osnovi sumnje da je počinio krivično djelo iz čl. 239. KZ F BiH ‘Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga'”, stoji u saopćenju.