Erdoan: Ako Švedska i Finska ne ispune potrebne uslove, Turska će zamrznuti njihov proces u NATO-u

fsa
Stav Turkske je jasan, do njih je, kazao je Erdoan

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) osvrnuvši se na proces članstva Švedske i Finske u NATO-u ponovio je kako je jasan stav Turske i da će zamrznuti proces ako pomenute dvije zemlje ne poduzmu korake potrebne za ispunjavanje uslova Ankare.

- Ponavljam da ćemo zamrznuti njihov proces članstva u NATO, ako ne ispune uslove - rekao je Erdoan nakon sastanka kabineta referirajući se na uslove memoranduma koje su nordijske zemlje potpisale s Turskom na samitu NATO-a prošlog mjeseca.

Sporazum dozvoljava zemljama

Ranije ovog mjeseca predstavnici 30 članica NATO-a potpisali su protokole o pridruživanju za Finsku i Švedsku nakon što su formalno pozvane da se pridruže vojnom savezu. Usljed rata kojeg je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, dvije zemlje su u maju podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Ali, Turska je izrazila zabrinutosti zbog članstva kritikujući zemlje da toleriraju pa čak i podržavaju  YPG/PKK-a i Fetullachi. Uoči samita, Ankara i dvije skandinavske zemlje su potpisale memorandum nakon četverodnevnih razgovora. Sporazum dozvoljava zemljama da postanu članice NATO-a, ali od njih zahtijeva da poduzmu korake u vezi s zabrinutostima Turska kada je u pitanju terorizam i ukinu embargo na oružje.

Stav Turske je jasan

U ponedjeljak je Erdogan izjavio kako je primjetno da Švedska ne daje dobru sliku.

- Stav Turkske je jasan, do njih je - kazao je Erdoan.

Turski predsjednik se osvrnuo i na niz drugih pitanja uključujući ciljeve te zemlje za budućnost.

- Kada Turska iza sebe ostavi 2023. u skladu sa svojim ciljevima, svi zajedno ćemo vidjeti da nas čeka nova, svijetla era - kazao je Erdoan.