Erdoan: Ispolitizirane rasprave nikome nisu donijele nikakvu korist

Erdogan
Nakon izjave Bajdena u kojoj je priznao genocid nad Armenija, Erdoan je razgovarao s predsjednikom Azerbejdžana o zajednički koraci mogu biti poduzeti "u svjetlu nedavnih događaja"

Nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) priznao da je nad Armenima izvršen genocid, oglasili su se i visoki zvaničnici Turske, prenosi Anadolija. 

- Izjava Bajdena, koja zanemaruje patnje Turaka koje su ubile Armenske rulje 1915. godine, nema nikakvu vrijednost za našu naciju i historiju - izjavio je potpredsjednik Turske Fuat Oktaj (Oktay).

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavuošlu (Cavusoglu) o Bajdenovoj izjavi o događajima iz 1915. godine je kazao: “Izrazi ne mijenjaju historiju, neće nas niko učiti našoj historiji”.

Kako piše Anadolija, predsjednik Republike Turske Redžeb Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) je dodao: "Ispolitizirane rasprave korištene kao sredstvo napada na našu zemlju nikome nisu donijele nikakvu korist."

Erdoan je obavio telefonski poziv sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, u toku kojeg su razmijenili mišljenja o tome koji zajednički koraci mogu biti poduzeti „u svjetlu nedavnih događaja“.

Erdogan je ponovio poziv na jačanje odnosa s Armenijom baziranim na dobrosusjedskim odnosima i obostranom uvažavanju. Uputio je poruku Sahaku Mashalianu, poglavaru Armenske patrijaršije u Turskoj, tom prilikom je istakao da se ne smije dopustiti da bude zaboravljena kultura suživota koja stoljećima traje između Turaka i Armenaca.