Erdoan se prisjetio posljednjeg susreta sa Alijom Izetbegovićem: Amanet koji sam preuzeo moram čuvati

.
Rekao je i da je Zapad nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre

Turska ima stotine miliona prijatelja širom svijeta koji nade vežu uz nas, bez obzira na vjeru i boju kože, poručio je večeras turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) obraćajući se na Velikom balkanskom susretu u Istanbulu, javlja Anadolija.

 

 

U turskoj metropoli Istanbulu održan je Veliki balkanski susret kojem su prisustvovali brojni zvaničnici i predstavnici iz regije Balkana i turski političari. Na susretu se obratio i ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu), predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop te potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

Sjećanje na Aliju Izetbegovića 

Erdoan je u svom obraćanju podsjetio na posljednji susret s Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom RBiH, rekavši da se amanet koji je preuzeo mora čuvati i ne može se posmatrati iz daleka.

Predsjednik Turske je podsjetio da je Zapad nijemo posmatrao genocid u Srebrenici i brojne druge masakre, "a i danas zatvaraju oči na napade na muslimane širom svijeta".

 

Ukazao je na značaj trajnog jedinstva, stabilnosti i prosperiteta regije.

U tom kontekstu Erdoan je podsjetio i na projekat izgradnje autoputa između glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Srbije, Sarajeva i Beograda.

- Kada bude završen, autoput između Sarajeva i Beograda biće pravo osvježenje u infrastrukturnom smislu - rekao je Erdoan.

Poziv američkim vlastima 

Turski predsjednik Erdoan je pozvao američke vlasti da pronađu teroristu odgovornog za napad na Tursku kuću u Njujorku i učine neophodne korake u vezi s ovim slučajem.

Zgrada Turske kuće (Turkevi) u kojoj se nalazi Stalno predstavništvo Turske pri Ujedinjenim nacijama i Generalni konzulat ove zemlje u Njujorku bila je sinoć na meti napada.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj u kojem su se našli aktuelni predsjednik Erdoan i opozicioni kandidat Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu), bit će održan u nedjelju 28. maja.

Prema raspodjeli važećih glasova, kandidat Narodnog saveza i aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdoan, u prvom krugu dobio je 27.133.849 glasova (49,52 posto). Kandidat Nacionalnog saveza Kemal Kiličdarolu osvojio je 24.595.178 glasova (44,88 posto).

Kandidat Alijanse predaka Sinan Ogan osvojio je 2.831.239 glasova (5,17 posto). Četvrti kandidat Muharem Ince, koji je neposredno pred izbore izjavio da se povukao iz utrke, osvojio je 235.783 glasova (0,43 posto).

Sinan Ogan je danas saopćio da će u drugom krugu podržati Erdoana.

 

Foto:Arhiv

Izvor: