Erdoan u UN-u: Održavanje izbora u BiH bez problema doprinijet će stabilnosti regije

.
Ovog mjeseca je bio na regionalnoj turneji u okviru koje je posjetio i Bosnu i Hercegovinu

 

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je, obraćajući se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, poručio kako će održavanje predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine doprinijeti stabilnosti regije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdoan je na Generalnoj skupštini UN-a govorio o brojnim temama, među kojima je bila i situacija u regionu Zapadnog Balkana.

- Ulažemo intenzivne napore u bilateralnim i multilateralnim platformama za jačanje mira i stabilnosti na Balkanu i rješavanje nesporazuma kroz dijalog - rekao je Erdoan.

S tim u vezi, turski predsjednik podsjetio je da je početkom ovog mjeseca bio na regionalnoj turneji, u okviru koje je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

- Održavanje izbora u Bosni i Hercegovini bez problema i napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine doprinijeT će stabilnosti regije - poručio je Erdoan.

Dalje je govorio o u rusko-ukrajinskom sukobu. Erdoan je poručio kako Turske naglašava ključnu ulogu dijaloga i diplomacije u deeskalaciji napetosti između Rusije i Ukrajine. Pozvao je međunarodnu zajednicu da iskreno podrži napore za trajni mir između Rusije i Ukrajine.

Rješenje rusko-ukrajinskog rata

Podvukao je kako Turska nastoji riješiti sukobe posredovanjem.

- Nastavit ćemo pojačavati naše napore da se rasplamsali rat okonča na temelju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ukrajine - rekao je Erdoan te dodao:

- Zajedno moramo pronaći razumno, pošteno i održivo diplomatsko rješenje koje će objema stranama omogućiti dostojanstven izlazak iz krize.

Erdoan je govorio o borbi protiv terorizma te poručio kako oni koji naoružavaju teroriste i pokušavaju im dati legitimitet, moraju napustiti taj put. Osvrnuo se i na grčko potiskivanje migranata u Egejskom moru.

- Dok se mi borimo da bebe poput Aylana ne udaraju u obalu, Grčka svojim nezakonitim i bezobzirnim potiskivanjem pretvara Egejsko more u groblje izbjeglica - kazao je Erdoan.

Izbjeglička kriza

Naglasio je kako se "izbjeglička kriza se ne može riješiti potapanjem brodova s nevinim ljudima u potrazi za boljom budućnošću, ostavljanjem da umru i zatvaranjem u logore".

U fokusu Erdoanovog obraćanja bilo je i palestinsko pitanje, u vezi kojeg je kazao:

- Ne postoji mogućnost pravednog, trajnog i sveobuhvatnog rješenja bez uspostavljanja nezavisne i suverene palestinske države s Istočnim Qudsom kao glavnim gradom.

Na kraju se dotakao i aktuelnih napetosti i sukoba izmeđi Armenije i Azerbejdžana.

- Vjerujemo u mogućnost skorog potpisivanja opsežnog mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Armenije - izjavio je Erdoan.