Karla del Ponte: Erdoana treba krivično goniti zbog ratnih zločina

Protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) trebalo bi pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine koje je njegova zemlja počinila tokom ofanzive na Siriju, izjavila je bivša tužiteljica Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Karla del Ponte (Carla) u intervjuu objavljenom danas.

Bivša članica UN-ove istražne komisije o Siriji za švicarski list ''Schweiz am Wochenende'' je rekla da turska intervencija predstavlja kršenje međunarodnog prava, te da je obnovila sukob u Siriji, prenosi Avaz.ba.

Ankara tvrdi da su cilj njenog napada, pokrenutog pošto su se američke trupe povukle sa sirijsko-turskoga pograničnog područja, bile isključivo kurdske snage koje Turci smatraju teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

- Nevjerovatno je da Erdoan može upasti na sirijski teritorij kako bi ondje uništavao Kurde - rekla je Del Ponte, bivša švicarska državna advokatica koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i u bivšoj Jugoslaviji.

- Protiv njega bi trebalo otvoriti istragu i trebalo bi ga optužiti za ratne zločine. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga - rekla je za švicarski list.

Del Ponte je bila članica istražne komisije za Siriju od 2012. do 2017. godine, kada je podnijela ostavku, tvrdeći da ne postoji politička podrška Vijeća sigurnosti UN-a za taj proces. 

Izvor: