Erdogan ispred zgrade Predsjedništva dočekan uz najviše počasti

.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će održati niz sastanaka sa bh. zvaničnicima.

 

Erdogan je svečano dočekan na ceremoniji uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH, nakon čega će uslijediti susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH te sastanak zvaničnih delegacija BiH i Republike Turske.

Zajedno s delegacijom Republike Turske, koju čini više ministara, planirano je da se Erdogan sastane i s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Također, Vanjskotrgovinska komora BiH večeras će, u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske (DEIK), u okviru zvanične posjete BiH predsjednika Republike Turske, organizirati Poslovni forum BiH – Turska. Tom prilikom bit će potpisan i Memorandum o saradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH i Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske.

Uz predsjednika Erdoğana, delegaciju Republike Turske čine ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi, ministar trgovine Mehmet Muş te ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu.

Nakon posjete BiH, Turski predsjednik bi trebao posjetiti Srbiju i Hrvatsku.