Erdogan: Nećemo dozvoliti da se genocid u Srebrenici zaboravi

Erdogan o Srebrenici
Republika Turska i turski narod stoje uz Bosnu i Hercegovinu, poručio je danas predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan u svom obraćanju putem videoporuke emitovane u Potočarima na komemorativnom skupu povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

 

- Danas smo se okupili ovdje kako bismo se prisjetili genocida u Srebrenici, jedne od najbolnijih i najsramnijh stranica historije i kako bismo podijelili bol sa našom bošnjačkom braćom i sestrama. Iako zbog epidemije koronavirusa ne možemo fizički biti prisutni sa vama, naša srca, naše misli su uvijek u BiH, uvijek uz vas - kazao je Erdogan.

Zamolio je za rahmet za sve šehide koji su prije 25 godina nemilosrdno masakrirani i izrazio saučešće njihovim ožalošćenim porodicama i rodbini.

- Iako je prošlo 25 godina od genocida, naša je bol još uvijek svježa. Sa svakom otkrivenom masovnom grobnicom naša srca se ponovo cijepaju. Žene još uvijek žive u nadi da će se ponovo spojiti sa svojim muževima, a djeca se nadaju ponovnom ujedinjenju sa svojim roditeljima. Postoje majke koje nakon ovog vremena još uvijek čekaju povratak svoje djece, već 25 godina traže svoje najmilije, na tragu plavog leptira - potcrtava Erdogan.

Potom je citirao ajet iz Kur'ana: "I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli - mrtvi su. Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!"

- I mi vjerujemo da su naši šehidi uvijek uz nas i da su živi. Rahmetli Alija Izetbegović je o genocidu govorio ovako: "Zaboraviti niko ne smije, jer se zaboravljeni genocid ponavlja". Mi nećemo nikada zaboraviti naše šehide, niti dozvoliti da se genocid u Srebrenici zaboravi. Progonit ćemo odgovorne za ubistva i masakr nad našom bosanskom braćom i sestrama i nikada vas nećemo ostaviti same u vašoj potrazi za pravdom - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik naglašava da nedavni antiislamski napadi u zapadnim zemljama pokazuju da trebamo biti budni kada su ove stvari u pitanju.

- Uprkos svoj ovoj tragediji, masakru i suzama, evropski političari nisu naučili lekciju iz masakra u Srebrenici. Neobuzdana upotreba riječi i izjava koje potiču islamofobiju i ohrabruju ksenofobiju, glavni su izvor brige za našu budućnost - upozorava Erdogan.

Da ne bismo ponovo doživjeli sličnu tragediju, dodaje, i mi moramo preuzeti značajnu odgovnornost, zajedno sa međunarodnim organizacijama.

- Mi smo predstavnici civilzacije koja stoljećima daje dobre primjere tolerancije i mira. Ne smijemo dopustiti da nas različitost u mišljenju i učenju, etničke i kulturne razlike podijele ili okrenu jedne protiv drugih. Moramo s punim samopouzdanjem nastaviti svoju borbu za vladavinu prava, uvjereni da, ako smo u pravu, mi smo jaki. Republika Turska i turski narod stoje uz BiH - zaključio je Erdogan.