Recep Tayyip Erdogan položio cvijeće na mezar Alije Izetbegovića (FOTO)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan položio je cvijeće na mezar prvom predsjedniku Republike BiH Alije Izetbegovića.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u sklopu radne posjete glavnom gradu BiH posjetio je Šehidsko mezarje Kovači gdje je položio cvijeće na mezar prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću.

U pratnji Erdogan bila je njegova supruga Emine Erdogan, predstavnici delegacije Republike Turske, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. 

Erdogan je ranije u nekoliko navrata isticao da je Alija Izetbegović bio veliki državnik i jedan od najvažnijih mislilaca našeg stoljeća. 

Predsjednik Turske je prošle godine ispričao da je Izetbegovića posjetio 18. oktobra 2003. godine u Sarajevu, samo dan prije smrti, kada mu je prvi predsjednik BiH kazao: "Tayyipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte".

erdogan_7.jpg

"Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao", rekao je Erdogan turskim medijima. 

Turski predsjednik će nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači prisustvovati 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch".

Nekoliko hiljada Erdoganovih pristalica okupilo se u Olimpijskoj dvorani Zetri gdje isčekuje obraćanje turskog predsjednika u okviru predizborne kampanje. Inače, njemačke, austrijske i holandske vlasti ranije su zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove pravdajući to "zabrinutošću zbog javnog reda".