Erdogan poručio Zelenskom: Turska uložila sve moguće diplomatske napore za okončanje rata

232323
Turski predsjednik je istakao da je još jednom ponovio podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine na samitu lidera NATO-a

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije kabineta predsjednika Turske, Erdoan i Zelenski su razgovarali o situaciji na terenu u Ukrajini i pregovorima u rusko-ukrajinskom ratu. Erdoan je istakao da je još jednom ponovio podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine na samitu lidera NATO-a. 

Napomenuo je također da je na sastancima sa svjetskim liderima podsjetio na aktivnu i principijelnu politiku koju Turska vodi, kao i na efikasne diplomatske napore koje poduzima kako bi se okončao rat u Ukrajini. Erdoan je naglasio da je Turska u tom kontekstu u praksi pružila svu moguću pomoć.

- Pričao sam sa Erdoanom o rezultatima NATO sumita, razmijenili smo ocjene trenutnih diplomatskih napora. Raspravljalo se o prijetnji krize s hranom i načinima njezinog sprječavanja. Zahvalan sam Turskoj na podršci - poručio je Zelenski.

 

Foto : Avaz