Erdogan: Svjetske sile ne smiju u Libiji ponoviti pogreške iz Sirije

Međunarodna zajednica ne smije u libijskom građanskom ratu ponoviti pogreške koje je napravila rješavajući sukob u Siriji, kazao je turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan.

Govoreći u Istanbulu u društvu njemačke kancelarke Angele Merkel, Erdogan joj je zahvalio na nedavnom domaćinstvu mirovne konferencije o Libiji, no upozorio je da uspjeh mirovnog plana od 55 točaka ovisi u potpunosti o implementaciji na terenu.

Kaže da se nada da međunarodna zajednica neće napraviti iste greške kao i u Siriji

Nastavljanje s napadima u libijskoj prijestolnici Tripoliju pokazuje tko doista želi mir, kazao je Erdogan nazvavši vojnog čelnika Kalifu Haftara "pučistom".

"U svjetlu tih činjenica nadamo se da međunarodna zajednica neće u Libiji upasti u pogrešku koju je napravila u Siriji", dodao je turski predsjednik.

Njemačka kancelarka donijela je, na samitu održanom prošloga tjedna, problem Libije natrag na europski dnevni red, dok istodobno Rusija i Turska igraju uporno svoje uloge davanja potpore suprotstavljenim stranama u građanskom ratu u Libiji.

Erdogan je istaknuo da je poziv na primirje u Libiji, koji je uputio skupa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, otvorio put održavanju berlinske konferencije.

Merkel i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres žele vidjeti poštivanje obveza međunarodnih sila vezano uz održavanje UN-ova embarga na oružje i okončanje vojne potpore zaraćenim frakcijama u Libiji.

Plan prihvaćen u Berlinu "važan je korak" za političku stabilnost u Libiji, rekao je turski predsjednik dodavši da je brzo rješenje od bitne važnosti prije nego li tamo Islamska država, al Kaida i strani plaćenici osvoje novi teren.

Rusi podupiru Haftara

Turska podupire vladu nacionalnog sporazuma i u studenome je potpisala sporazum o vojnoj suradnji i morskim granicama s premijerom Fajezom al-Serajem, čiju vladu podupire i UN.

Rusija pak podupire Haftarovu suparničku administraciju, sa sjedištem u istočnoj Libiji.

"Incidenti u Siriji, Jemenu, Iraku i Libiji još su jednom pokazali zajedničku sudbinu zemljopisnog područja u kojem živimo", kazao je Erdogan dodavši da će "atmosfera kaosa u Libiji utjecati na cijeli mediteranski bazen ako se mir ne uspostavi što je prije moguće".

Ranije tijekom dana turski predsjednik i njemačka kancelarka Merkel otvorili su kampus tursko-njemačkog sveučilišta u Istanbulu, što je Erdogan popratio izrazima prijateljstva prema Merkel, dok je ona tom prigodom istaknula važnost obrazovanja ne samo u svrhu integracije izbjeglica u zemlje koje su ih udomile, nego i kao preduvjet izgradnje njihovih domova po povratku u vlastitu zemlju.

Turska je na temelju sporazuma s EU-om 2016. prihvatila 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica.