Estonija pozvala NATO da istraži lansiranje rakete

Estonija je u srijedu pozvala generalnog sekretara Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Jensa Stoltenberga da istraži slučajno lansiranje rakete zrak-zrak, koju je avion policijske misije NATO-a ispustio u utorak u zračnom prostoru te baltičke države.

Vlada u Talinu je saopćila kako je premijer Juri Ratas telefonom razgovarao sa Stoltenbergom o tom incidentu, prenosi agencija Reuters.

„Rekao sam generalnom sekretaru NATO-a kako je to ozbiljan incident i razumljivo smo zabrinuti zbog ovog što se desilo u Estoniji. Hvala Bogu što, koliko znam, niko nije povrijeđen kao rezultat incidenta“, saopćio je Ratas.

On je naveo kako je od Stoltenberga tražio da navedeni incident shvati veoma ozbiljno i da brzo utvrdi okolnosti.

Prošlo bez štete

Estonija, baltička država koja graniči s Rusijom i Latvijom, članica je NATO-a na čijoj je internetskoj stranici navedeno da u okviru mirnodopske zrakoplovne policijske misije Alijanse države članice pomažu saveznicama koje nemaju načina da policijski patroliraju nebom iznad svojih teritorija.

Jučer je špansko Ministarstvo odbrane saopćilo kako je španski borbeni avion Eurofighter, sa bazom u Litvaniji, greškom ispustio raketu iznad jugozapadne Estonije tokom obuke, ne pričinivši pri tom nikakvu štetu.

Špansko Ministarstvo, koje je otvorilo istragu o tom incidentu, istaklo je kako se incident dogodio „u zoni u kojoj je takav tip vježbe dozvoljen“.

„Raketa zrak-zrak nije pogodila nijedan avion. Ministarstvo odbrane je otvorilo istragu kako bi se tačno utvrdio uzrok incidenta“, navedeno je u saopćenju.