EU: Legalnost izbora članova Predsjedništva BiH se ne dovodi u pitanje

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kazala je da legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva BiH se ne dovodi u pitanje te da EU ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na iznalaženju rješenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom domaćih sudova i vladavinom prava.

Za EU prioritetni zadaci BiH su jasni: formiranje vlasti, nastavak reformskog procesa, izmjena Izbornog zakona. Ono oko čega nema jedinstva je redoslijed prioriteta i način pomirenja jedinstvenog uređenja BiH.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić za Deutsche Welle je kazala da EU ponavlja neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti uključujući i iznalaženje rješenja kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH.

”Sve u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda", izjavila je Kocijančić.

Za manje od mjesec dana Bosna i Hercegovina je dva puta bila tema razgovora ministara vanjskih poslova EU. Novembarsko zasjedanje Vijeća EU prošlo je u znaku inicijative Hrvatske na prioritetnoj ustavnoj primjeni rezultata izbora i reformi Izbornog zakona. Decembarskoj raspravi minisatra zemalja članica prethodilo je otvoreno pismo tri nekadašnja visoka predstavnika koji su upozorili EU na miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH. Šefica diplomatije EU Federica Mogherini, kojoj je otvoreno pismo i bilo upućeno, kaže da se, za početak, lideri u BiH moraju ohrabriti da preuzmu odgovornost i što prije formiraju vlast kako bi nastavili sa reformskom agednom u zemlji.

Otvoreno pismo nekadašnjih visokih predstavnika Paddyja Ashdowna, Christiana Schwarz-Schillinga i Carla Bildta ministri vanjskih poslova EU tokom debate o BiH ”nisu ni spominjali”, izjavila je šefica diplomatije Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

”Ja sam se samo na njega pozvala odbacujući ga i smatrajući ga zaista neprimjerenim i prema Hrvatskoj, ali i prema instituacijama EU s obzirom da se miješa u njihov rad i odluke. Očigledno da pismo nije imalo efekat koji je želio”, zaključila je Pejčinović Burić.