EU: Moskva i Peking koriste vakcine u propagandne svrhe

asd
EU "ne koristi vakcine u propagandne svrhe", za razliku od Moskve ili Pekinga, i ne primijenjuje "vakcinalni nacionalizam", rekao je u utorak predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel, osuđujući "zabrane izvoza" Sjedinjenih Država i Velike Britanije - što je London međutim negirao.

“Ne dopuštamo da nas zavaraju Kina i Rusija – režimi s manje zavidnim vrijednostima od našeg, kada izvode vrlo ograničene, ali široko rasprostranjene operacije snabdijevanja vakcinama drugih zemalja, posebno u razvoju, ukazao je Michel u tekstu objavljenom na internetu.

Zbog trome kampanje vakcinacije u EU, nekoliko država članica okrenulo se vakcinama koje još nije odobrio evropski regulator: Mađarska je počela da daje rusku vakcinu „Sputnjik V“ i kinesku „Sinopharm“.

„Sputnjik V“ čije je ispitivanje počela Evropska agencija za lijekove, proizvodit će se u julu u Italiji. Ali Brisel, koji nije skrivao svoje nepovjerenje prema tom preparatu, zasad ne namjerava da ga naručuje.

„Rusija i Kina su vakcinisale upola manje stanovnika nego EU“, rekao je Charles Michel, braneći kampanju vakcinacije u EU.

Predsjednik Savjeta je rekao da je „šokiran“ time što je EU optužena za „nacionalizam vakcina“ jer je uspostavila mehanizam za kontrolu izvoza vakcina proizvedenih na njenom tlu.

EU „nikada nije prestala da izvozi“ vakcine i „većina doza koje su omogućile masovnu vakcinaciju u Izraelu je iz Belgije”, dok su Velika Britanija i SAD „direktno zabranile i izvoz vakcina ili komponenata od kojih se one prave“, rekao je on.

London je to kategorično negirao: „Britanska vlada nikada nije blokirala izvoz niti jedne vakcine. Bilo kakvo pozivanje na zabranu ili bilo kakvo ograničenje u vezi s vakcinama je potpuno pogrešno“, reagovao je portparol u utorak.

Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo ima samo dvije fabrike koje proizvode vakcinu „AstraZeneca“, masovno korištenu za domaću kampanju vakcinacije.

U Sjedinjenim Državama predsjednički „izvršni nalog“ sprječava bilo kakav izvoz vakcina sve dok SAD ne budu imale dovoljnu količinu za vakcinaciju svog stanovništva.

S druge strane, izvoz komponenata vakcine nadzire se, podležući posebnim odobrenjima, rekao je evropski izvor o pregovorima EU za olakšavanje tih postupaka u SAD-u.