Evropska unija ne priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni

Evropska unija ne priznaje suverenitet Izraela nad teritorijima okupiranim od juna 1967. godine, uključujući Golansku visoravan, i ne priznaje ih kao dio izraelske teritorije, saopćio je portparol delegacije EU u Tel Avivu.

- Stav EU se nije promijenio - naglasio je portparol evropske delegacije.

Tramp je jučer na Twitteru napisao da je vrijeme da SAD nakon 52 godine priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, ističući da je to od ključne strateške i sigurnosne važnosti za izraelsku državu i regionalnu stabilnost.

''Fox News'' je ranije javio da će Tramp sljedeće sedmice potpisati izvršnu naredbu o prihvatanju izraelske aneksije nad teritorijima i da će to, vjerovatno, učiniti tokom posjete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) Vašingtonu.

Netanjahu je zahvalio predsjedniku SAD na pozivu da se prizna izraelski suverenitet nad ovom teritorijom, javlja Avaz.ba.

- U vrijeme kada Iran želi da iskoristi Siriju kao platformu za uništavanje Izraela, predsjednik Tramp hrabro priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni - izjavio je Netanjahu.

Sirijske vlasti ocijenile su da je Trampova izjava "neodgovorna", uz napomenu da je Sirija odlučna da svim raspoloživim sredstvima vrati kontrolu nad Golanskom visoravni, koju je Izrael oduzeo od Sirije tokom rata 1967. godine.