EU podržala poboljšanje izbornog procesa u Bosni i Hercegovini

Očekuje se da će projekt dati zajednički strateški okvir za BiH orijentiran ka budućnosti

Na inicijalnom sastanku projekta "Razvoj strategije i Akcionog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH", koji je održan u Sarajevu, istaknuto je da će projekt podržati provedbu jednog od 14 ključnih prioriteta iz mišljenja EK o zahtjevu BiH za članstvo u Evropsku uniju.

Cilj projekta je osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima, provodeći preporuke OSCE/ODIHR-a i Venecijanske komisije.

Projekt će, također, podržati jačanje institucionalnih kapaciteta Centralne izborne komisije BiH u oslovljavanju tehničkih nedostataka izbornog procesa, uključujući moguće uvođenje tehnoloških alata i poboljšanje komunikacije CIKBiH radi ponovnog uspostavljanja povjerenja javnosti u izborni proces.

Očekuje se da će projekt dati zajednički strateški okvir za BiH orijentiran ka budućnosti, dozvoljavajući dodatno finansiranje iz EU finansijskih instrumenata, drugih donatora i CIK-a za provedbu Akcionog plana, prenosi Avaz.

Spomenuti projekt finansiran je putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) sa 299.000 eura i provodi ga ''Indra Soluciones Tecnologicas de lainformacion SL'', španska kompanija sa 40-godišnjim iskustvom u pružanju tehnoloških rješenja i profesionalnih usluga za upravljanje izbornim procesima u 40 različitih zemalja, saopćeno je iz CIK-a.