EU: Posljednji potezi rukovodstva RS-a idu na štetu interesa entiteta, ali i ostatka BiH

.
Kancelarija Evropske unije u BiH osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa RS-a i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu BiH.

 

"Ovakva negativna dešavanja, štaviše, dovode u pitanje opredijeljenost vlasti Republike Srpske za napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. Politička atmosfera u Republici Srpskoj se primjetno pogoršala posljednjih sedmica, uključujući verbalne i fizičke napade bez presedana na aktiviste civilnog društva i novinare", navodi se u saopćenju.

Ističu da usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se uvode krivične sankcije za klevetu je nesporno korak u pogrešnom smjeru.

"Ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva, sa posljedičnim užasavajućim efektom na slobodu medija i slobodu izražavanja.

Odluka Vlade Republike Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je jednako žalosno, jer nadalje ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja", dodali su.

Kancelarija EU u BiH izražava zabrinutost povodom najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o uvođenju zabrane za LGBT+ populaciju u obrazovnim institucijama, što je diskriminatorno te stoga neprihvatljivo, naročito za zemlju kandidata.

"Kancelarija EU dijeli težnju građana Bosne i Hercegovine za evropskom budućnošću zemlje, a ta težnja također iziskuje usvajanje vrijednosti EU. Očekujemo da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i diskriminatorne inicijative", zaključili su.