EU uklonila tri države Zapadnog Balkana s popisa sigurnih država

eu

 

Europska unija (EU) uklonila je sa svoga popisa sigurnih država Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Libanon, Izrael i SAD. Tako se ove države više ne nalaze na popisu sigurnih, a to znači da građani tih država više ne mogu bez ograničenja putovati u EU.

Građani država koje su skinute s popisa sigurnih zemalja više neće moći putovati u EU, osim ako nemaju neodgodiv razlog ili ako ne pripadaju kategorijama na koje se mjere ne mogu primijeniti. Ipak, Vijeće Europske unije je ostavilo mogućnost da pojedine članice EU dopuste ulazak iz tih zemalja onim osobama koje su potpuno imunizirane.

Popis sigurnih zemalja EU sastavila je još početkom proljeća kada je krenulo postupno popuštanje mjera. Na tom popisu najviše su inzistirale zemlje čiji BDP značajno ovisi o turizmu.

Osim ograničenja za putovanje državljana spomenutih država u EU izmjena popisa bi mogla utjecati i na odluke o ograničavanju putovanja iz EU u te države, odnosno nametanje dodatnih mjera za putovanje ili obveze za samoizolaciju pri povratku.

Na listi sigurnih država još uvijek se nalaze BiH, Srbija i Albanija. U slučaju broja novozaraženih i te bi države uskoro mogle biti skinute s liste sigurnih država.

Foto: EDCD / BMI - kroativ ilustracija