EUROPOL zbog trgovine ljudima uhapsio 219 osoba, akcija izvedena i u BiH

.
Akcija "Global Chain"

 

Ove godine, jedan od ciljeva ЕUROPOL-a je bio da se identifikuju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u ЕU, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturirane mreže koje se bave trgovinom ljudima, saopšteno je iz ove organizacije.

Dio velike međunarodne operacije kodnog naziva “Global Chain” bila je i Bosna i Hercegovina, odnosno službenici policijskih organa, koji su ЕUROPOL-u pomogli prilikom realizaciju ove akcije.

 

Između trećeg i devetog juna, 39 zemalja širom svijeta sudjelovalo je u “ЕMPACT” danima zajedničke akcije protiv trgovine ljudima. Predvođena Austrijom i zajedno sa Rumunijom, ЕUROPOL-om, FRONTЕKS-om i INTЕRPOL-om, operacija kodnog naziva “Global Chain” rezultovala je hapšenjem 219 osoba i identifikacijom preko 1.374 žrtve, uključujući 153 djece.

“S ciljem razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, akcijska sedmica je bila fokusirana na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prisilnog prosjačenja”, saopštio je ЕUROPOL.

Rezultati ovih zajedničkih dana akcije stigli su ne samo do nadležnih, već i do mnogih drugih eksternih aktera koji bi mogli imati ulogu u smanjenju broja žrtava trgovine ljudima.

Pored borbe protiv trgovine djecom i najopasnijih kriminalnih mreža, ovaj međunarodni napor za provođenje zakona vidio je nekoliko ciljanih žarišnih tački protiv trgovine ljudima širom svijeta. To je uključivalo akcije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi, kao i zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini.

Tokom inspekcija provedenih širom svijeta, službenici bi sustavno tražili znakove trgovine ljudima, kao i krivotvorene dokumente, a zatim bi odmah uhapsili počinitelje i zaštitili žrtve.

Inspekcije su rezultirale i pokretanjem nekoliko novih istraga. U cilju unakrsne provjere podataka i omogućavanja razmjene informacija između učesnika, uspostavljen je koordinacioni centar u sjedištu FRONTЕX-a u Varšavi, Poljska. Zajedno sa stručnjacima iz svake zemlje, osoblje FRONTЕX-a, ЕUROPOL-a i INTЕRPOL-a pomoglo je u koordinaciji velikih akcija, koju je podržao projekt ЕU4FAST.

U posebno jezivom slučaju, policajci Policijske uprave Szabolcs-Szatmacute-Bereg uhapsili su mađarski bračni par jer je natjerao šestero svoje djece na seks, kao i da prosjačenje na ulici.

“Maloljetna djeca su fizički, psihički i seksualno zlostavljana od vlastitih roditelja, a njihov otac ih je napadao motkama, kaiševima i golim rukama. Službenici su zatekli djecu zanemarenu, neuhranjenu i sveukupno lošeg zdravstvenog stanja. Vezavši ih u jednoj prostoriji u domaćinstvu, roditelji su ponudili svoju djecu drugim osobama u susjedstvu da imaju seks uz naplatu. U potvrđivanju seksualnog zlostavljanja i svjedočenju traumatizirane djece uključeni su sudski, medicinski i psihološki stručnjaci, koji su od tada zaštićeni i smješteni u hraniteljstvo”, naveo je ЕUROPOL.

Službenici mađarskog Nacionalnog istražnog biroa za trgovinu ljudima raspoređeni su u Austriju radi zajedničkih policijskih provjera sa pripadnicima Austrijske kriminalističke obavještajne službe i Pokrajinskih odjela kriminalističke policije.

Timovi su izvršili ciljane provjere u ustanovama na “crvenom svjetlu”, fokusirajući se na mađarske seksualne radnice. ЕUROPOL je omogućio i finansijski podržao ovu razmjenu osoblja.Službenici Brigade Galati za borbu protiv organiziranog kriminala rumunske policije uhapsili su jednog osumnjičenog za regrutaciju maloljetnih žrtava iz nepovoljnih sredina, prisiljavajući ih na prosjačenje i seksualnu eksploataciju.

Prikupljeni prihod je zadržao trgovac, koji je fizičkim nasiljem kontrolisao svoje žrtve. U raciji provedenoj tokom akcije, policajci su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičene i žrtve. Na jednoj od pretresanih lokacija, policijski službenici su pronašli i zaplijenili razne narkotike.