Europska unija planira uvođenje digitalnog eura

.

 

Europska centralna banka (ECB) radi na kreiranju digitalnog eura koji će biti elektronička varijanta zajedničke europske valute koja bi trebala biti dopuna novčanicama i kovanicama i uspješno parirati privatnim kriptovalutama poput bitcoina itd.

Kreiranje digitalnog eura tek je u početnoj fazi i njegovo se uvođenje kao novog sredstva plaćanja može očekivati tek kroz četiri do pet godina, piše Reuters.

Prema studiji koju je provela ECB građani eurozone očekuju da korištenje digitalnog eura bude sigurno, jeftino i da prije svega jamči privatnost. Istraživanje je pokazalo građane kod prelaska na elektroničke načine plaćanja najviše muči činjenica da bi kod plaćanja mogli izgubiti pravo na privatnost što je ključno obilježje gotovog novca koje i građani i profesionalci smatraju glavnim prioritetom.

Zato građani kod uvođenja digitalnog novca najviše žele imati osiguranu privatnost. Pored toga, građani priželjkuju da digitalno korištenje novca ne bude sa sobom nosilo nikakve troškove, dok je kao važna činjenica navedena i mogućnost offline plaćanja.

Na sličnim projektima rade i druge središnje banke širom svijeta, a prednjači Kina koja već provodi pilot program.

Foto: CardMapr.NL / unsplash.com