Evidentirano jedno krivično djelo i jedna saobraćajna nezgoda na području Krajine

.
Pomoć Hitne službe kladuškog Doma zdravlja zatražila su 34 pacijenta

 

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u proteklom periodu evidentirali su jedno krivično djelo i jednu saobraćajnu nezgodu, u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Pomoć Hitne službe kladuškog Doma zdravlja zatražila su 34 pacijenta, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Arnela Čokić Ahmed Riyad Dash.

Vatrogasna jedinica nije imala poziva za izlazak na teren, rekao nam je dežurni Okanović.

Uredna je isporuka električne energije, saznajemo ovog jutra u Podružnici “Elektrodistribucije”.

Od 2008. godine Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) obilježava 7. oktobar kao Svjetski dan dostojanstvenog rada. Tog dana radnici širom svijeta ovaj dan obilježavaju kao simbol borbe za sigurnost radnog mjesta, redovne plate, zdravstvenu, socijalnu i penzijsko-invalidsku zaštitu, mogućnost organizovanja u sindikate radi zaštite svojih interesa, te istinsko uključivanje u socijalni dijalog. Dostojanstveni rad se temelji na uvjerenju da su za stvaranje najboljih perspektiva za društveni napredak i razvoj nužne sve četiri njegove komponente: zapošljavanje, prava, zaštita i dijalog. Svi ljudi imaju pravo na rad, na dobre uslove rada i na dovoljno primanja za svoje osnovne ekonomske, socijalne i porodične potrebe, a to pravo bi trebalo provoditi osiguravanjem prikladnih plata za život. Na ovogodišnji Svjetski dan dostojanstvenog rada Međunarodna konfederacija sindikata  kaže „Vrijeme je za povećanje plaća“ kako bi se smanjio ogroman pritisak na radnike i njihova kućanstva zbog inflacije potaknute korporativnim profiterstvom.

Danas pretežno sunčano. Vjetar slab zapadni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura od 20 do 26, na jugu do 28 °C.

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Sunčano i stabilno vrijeme, uz porast temperatura, pozitivno će djelovati na većinu ljudi, a hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba. Moguće je da prohladno jutro i pojava magle uzrokuju manje probleme osjetljivim osobama. Poželjno je slobodno vrijeme provesti na otvorenom, pri tome se slojevito odjenuti.

Stanje na putevima

Na putevima u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Izdvajamo pojedine dionice uz rijeke: Savu, Unu, Bosnu, Drinu, Vrbas i Spreču. Tokom dana očekujemo povoljne uvjete za vožnju, te pojačan promet vozila posebno na izlazima iz gradskih centara, te prema aktuelnim izletištima. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.