Evo dobitnika nagrada na Trećem film festivalu Avant&Una Bihać

asd
Jučer su svečano dodijeljene nagrade trećeg Bihać Avantura film festivala “Avant&Una”.

Članovi žirija bili su Jelena Stojaković, Irma Zukić i Mirko Ilibašić.

Nagrada za najbolji self made film: “Starine” egipatske rediteljice Reham Eman. Iako realizovan u skromnim produkcijskim uslovima, autorica se filmskim jezikom bavi temom starina u zemlji bogatog kulturno-historijskog nasljeđa i ograničenih sloboda.

Nagrada za najbolji turistički film: “Oaza u kamenu” Boška Perice (BiH). Žiri je izabrao ovaj film zbog predivne interpretacije, bogatog sadržaja i bajkovite prirode Ljubuškog.

Nagrada za najbolji kratki igrani ili dokumentarni: “Guska i jarac” Sare Ludoški Hodak (Hrvatska). Film je dobio nagradu jer prikazuje realne sudbine dvoje mladih ljudi u današnjem vremenu, a istovremeno ostavlja mogućnost razrađivanja teme i snimanja dugometražnog filma.

Specijalno priznanje direkcije Bihać Avantura Film Festivala “Avant&Una” za dugometražni igrani/interaktivni film: “Odluka” Branke Malešević. Direkcija festivala ovo specijalno priznanje dalo je autorici za inovativno istraživanje o novim mogućnostima filmske umjetnosti u kojem naracija ostaje temelj, ali se primjenjuju novi tehnološki postupci.

Nagrade u kategorijama najbolji dugometražni dokumentarni film, najbolji dugometražni igrani film i Grand Prix “Unska sirena” dodijelio je žiri u sastavu: Dževdet Tuzlić, Klara Mucci i Jasmin Duraković.

Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film: “Skok Anđela” Francoisa Lunela (Francuska-BiH). Govori o mladima u Bosni i Hercegovini koji su nakon rata prepušteni sami sebi. Snažnim filmskim elipsama, u nekoliko dramskih tokova, reditelj udahnjuje tračak nade kako će baš te generacije prepuštenih samima sebi biti putokaz za optimističniju budućnost.

Nagrada za najbolji dugometražni igrani film: “Tako da ne ostane živa” Faruka Lončarevića (BiH). Film je baziran na istinitom događaju. Dugim kadrovima i štedljivim dijalogom progovara o surovoj svakodnevnici mlade generacije.

Grand Prix “Unska sirena” za najbolji film u cjelini: “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste, produkcijske kuće “Inter film” (Hrvatska). Film je donio jednu snažnu porodičnu dramu savremenog doba, osjećanja i razmimoilaženja tri generacije jedne porodice, u kojoj su svi, “selimovićevski” rečeno – na gubitku.

Nakon dodjele nagrada, na Open Air Preminger stage-u upriličena je projekcija spektakularne historijske melodrame “Nečista krv – greh predaka” u režiji Milutina Petrovića. Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava očuvati mir sa turskim vlastima, ali i održati svoj ugled i utjecaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Film se prikazao istovremeno sa premijerom filma u Beogradu.