Evo šta se dešava u zatvoru sa ocem dječaka koji je počinio masakr: Oglasila se uprava za izvršenje krivičnih sankcija

kosta
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije demantuje navode medija da je pritvoreno lice iz Beograda pokušalo jučer suicid u Okružnom zatvoru u Beogradu gdje se od 5. maja 2023. godine nalazi u pritvoru po rješenju Višeg suda zbog krivičnog djela - teško djelo protiv opšte sigurnosti.

 

Pojedini mediji prenijeli su vijest da je otac dječaka koji je počinio masakr u školi na Vračaru, navodo, lupao glavom o zid u ćeliji i tako sebi nanio teške tjelesne povrede. Riječ je o ocu trinaestogodišnjeg dječaka koji je 3. maja počinio masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar” uzevši očeve pištolje iz sefa koji su se nalazili u porodičnom stanu. Tog krvavog jutra dječak je ubio devetoro ljudi, od kojih je osmoro djece. U krvavom piru ranjeno je sedmoro, među kojima je i nasatvnica historije.

-Pritvorenik nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica. S obzirom da je riječ o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti – naveli su iz Uprave, pa dodali:

-Izmišljanjem događaja koji se nije desio dodatno se uznemirava i obmanjuje javnost koja je već potresena mnogim dezinformacijama koje su, nažalost, našle svoje mjesto u medijskom prostoru poslije tragičnog događaja koji se desio 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Autor vijesti o izmišljenom pokušaju suicida, kao i mediji koji su je prenijeli bez prethodne provjere istinitosti iznijetih navoda, prekršio je etičke principe profesije jer je odstupio od osnovnog novinarskog pravila da istinito izvještava.