Evo zašto je Dodikova najavljena "blokada" još jedna "šuplja priča": Prema Članu 28. on nema puno izbora

asd
Milorad Dodik do sada nikada nije propuštao dolazak na sjednice Predsjedništva BiH upravo zbog bojazni da bi neke od odluka "mogle proći"

Dodikova najava da neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu BiH, tj. glasati "za" ili "protiv" očigledno je još jedna od njegovih "šupljih priča" koja u praksi nema realno uporište, osim ako član Predsjedništva BiH ne želi biti preglasan.

Prema Članu 28. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH za kvorum da bi se održala sjednica potrebno je prisustvo najmanje dva člana Predsjedništva. To znači da ukoliko jedan član Predsjedništva nije prisutan na sjednici, ona se svejedno može održati i odluke se mogu donijeti i bez njega.

Ukoliko su svi članovi prisutni, a jedan od njih ne glasa, to opet znači da se sve odluke donose bez njegovog glasa kao da nije prisutan, naravno, uz uslov da ostala dva člana Predsjedništva glasaju za tu odluku.

Tako Dodik do sada nikada nije propuštao dolazak na sjednice Predsjedništva BiH upravo zbog bojazni da bi neke od odluka "mogle proći". Osim toga tokom osmomjesečnog predsjedavanja, Milorad Dodik je zakazao samo dvije redovne sjednice Predsjedništva BiH što govori da je i ranije držao ovu instituciju "u blokadi".