Evo zašto je Milanović otkazao put u BiH nakon što je SOA dostavila nalaz

123aa
Za danas najavljena posjeta Bosni i Hercegovini predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i odlazak na obilježavanje 28. godišnjice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" otkazana je, kako je navedeno, zbog sigurnosnih razloga.

Tako glasi kratko saopćenje poslano jutros iz Ureda predsjednika RH u kojem nema dodatnih pojašnjenja o navodnim sigurnosnim prijetnjama po Milanovića u BiH.

Jutarnji list saznaje da je Sigurnosno obavještajna agencija Hrvatske (SOA) dostavila Milanoviću informacije kako u BiH ne bi bio lijepo dočekan i da je on odluku o otkazivanju putovanja donio sam, iako je mogao prihvatiti navodni rizik.

"Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj 'Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu' nalaze 'mješovita naselja' kao i naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom", rekao je izvor zagrebačkog lista.

On dodaje da je odluka na kraju bila samo Milanovićeva.

"Predsjednik Milanović je mogao prihvatiti rizik i otići u BiH, ali se nije na to odlučio", kaže i dodaje kako je tom odlukom zapravo svima olakšao situaciju.

No, treba istaći da brojni dužnosnici Hrvatske poput predsjednika, premijera i ministara, pa i sam Milanović, nikada nisu imali nikakvih problema u Bosni i Hercegovini pa je pitanje odakle bi aktuelnom predsjedniku Hrvatske vrebala opasnost. Ova situacija podsjeća i na izjavu bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je prije nekoliko godina ničim izazvana izjavila "da u BiH ima između 5.000 i 10.000 islamskih radikala".

Interesantno je kako i izvori hrvatskih medija bliski Milanoviću i SOA-i, u svojim izjavama spominju "mješovita naselja" i "naselja s isključivo bošnjačkim stanovništvom".

Možda treba opet podsjetiti da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda i ostali te da je BiH poznata po multietničnosti i multikulturalnosti, pa bi u najmanju ruku bilo skandalozno da Milanović prolazi kroz "etnički čista naselja" jer oni koji su se borili za "takva naselja" su osuđeni za ratne zločine i genocid.

Naravno da je Zoran Milanović svojim retrogradnim, sramotnim i huškačkim izjavama navukao bijes bosanskohercegovačke, ali i hrvatske i evropske javnosti relativiziranjme genocida u Srebrenici i svađalačkom politikom koju uporno i samoinicijativno gura u prvi plan, no bilo bi interesantno čuti zvaničan stav SOA-e i Milanovića o sigurnosnim rizicima koje bi nosila njegova posjeta Travniku i Novoj Biloj.

Također podsjetimo da je prije nekoliko dana u posjeti BiH, u Sarajevu i Mostaru, bio premijer Andrej Plenković. Posjeta je prošla, naravno, bez ikakvih problema.