EVROPA SADA: Probosanska vanjska politika treba pravog čovjeka za Zapad

sš
Za sada se samo lider Nezavisnog bloka Senad Šepić nameće kao lider koji intenzivno radi na lobiranju i jačanju pozicije Bosne i Hercegovine u međunarodnim krugovima

Izbor Joea Bidena na čelo najveće svjetske sile udahnuo je dašak nade za promjenama na brdovitom Balkanu, a najveća očekivanja su na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. I Evropska unija, s obzirom da je zapadni Balkan njen – mehki trbuh, želi iznova kreirati igru, pa je Njemačka za novog Visokog predstavnika nominirala Christiana Schmidta, nekadašnjeg ministra poljoprivrede i zastupnika u Bundestagu. Velika Britanija također vreba, što pokazuje i intenzivan rad njenog ambasadora u BiH, Matthew Fielda, dok se za ruski maligni uticaj brine osovina Dodik-Čović, što dodatno zabrinjava Zapad. Bošnjačka i probosanska politika trenutno je osuđena i svedena na servilni odnos Bakira Izetbegovića prema turskom predsjedniku Recepu Tayipu Erdoganu, dok njegova ministrica vanjskih poslova, Bisera Turković, jedine veze ima sa Katarom (gdje je uhljebila sina) i nekim predstavnicima Muslimanske braće… Stvari se, dakle, usložnjavaju i dolazi vrijeme odluka od kojih ovisi budućnost ovog prostora, a sigurnost, pasivnost i zatvorenost bošnjačke i probosanske politike treba ozbiljan reset.

Za sada se samo lider Nezavisnog bloka Senad Šepić nameće kao lider koji intenzivno radi na lobiranju i jačanju pozicije Bosne i Hercegovine u međunarodnim krugovima. Ovo uključuje visokopozicionirane dužnosnike u najvažnijim zapadnim zemljama, saveznicama Bosne i Hercegovine. U te razgovore su uključene i međunarodne tink-tank organizacije i ljudi koji kreiraju vanjsku politiku na ovim prostorima. Cilj ovog lobiranja jest potpuno okretanje naše zemlje ka Zapadu i završavanje evroatlanskog uticaja na Balkanu.

Ova priča nije bez osnova. Da podsjetimo, Šepić je svojevremeno slovio kao Tihićev prozapadni čovjek u vrhu SDA. Izetbegovićevom okretanju ka Erdoganu i udaljavanju od Evropske narodne stranke (EPP) iz Bruxellesa, gdje SDA ima status posmatrača, smetao je upravo agilni Šepić. Šepić je bio kreator Političke akademije SDA, moderne organizacije za edukaciju ljudi, i to je radio uz podršku tadašnjeg predsjednika Evropske narodne stranke i velikog prijatelja BiH, Wilfrieda Martensa. Te relacije su uspostavljene nakon što je EPP preuzeo i Joseph Daul. Nadalje, Šepićeve veze preko Fondacije Konrad Adenauer sezale su do kabineta Angele Merkel, i tadašnjeg šefa kabineta a današnjeg ambasadora Njemačke u UN-u, Christopha Heusgena. NB-ov predsjednik bio je jedini Bosanac koji je pozvan da prisustvuje na obje predsjedničke konvencije, kandidata Demokrata (Hillary Clinton) i Republikanaca (Donald Trump). Kao jedan od najaktivnijih parlamentaraca, Šepić je bio šef Delegacije BiH u Vijeću Evrope i predsjedavajući Podkomiteta za vanjske poslove u toj najstarijoj evropskoj instituciji. Bez obzira što je on danas lider jedne manje opozicione stranke malo je političara u Sarajevu sa tako izgrađenim međunarodnim vezama i mogućnostima za lobiranje. Današnja vladajuća probosanska politička garnitura nema čovjeka koji može pokucati na bilo koja ozbiljna vrata u Washingtonu, Berlinu, Bruxellesu ili Londonu. Opozicija sigurno treba čovjeka za međunarodne relacije, nekoga ko može okupiti ljude i zemlju vratiti prema Zapadu. Šepić je već krajem prošle godine predstavio da radi na dokumentu ”Evropa sada!”, te da želi okupiti ljude iz opozicije koji su voljni da aktivno rade i zajednički predlože program našeg hitnog priključenja evropskoj asocijaciji. Mnogi zapadani lideri sami ističu da se Evropa odlučila ponovo pokrenuti procese sa „mrtve tačke“ i da su joj potrebni lokalni političari voljni da rade na tome.