Evropska komisija izrazila zabrinutost, te pozvala vodstvo RS i NSRS da ne raspravljaju o uvođenju VSTV-a RS

98
Uspostavljanje posebnog entitetskog regulatornog tijela za pravosuđe RS predstavljalo bi kršenje ustavno-pravnog poretka BiH, navodi se u odgovoru Delegacije Evropske komisije

Evropske komisije saopćila je kako od vodstva RS i Narodne skupštine RS očekuje da se suzdrže od bilo kakvog jednostranog koraka i da raspravljaju o bilo kojem pitanju koje izaziva zabrinutost unutar državnih institucija, uključujući Parlament i Vijeće ministara.

Kršenje ustavno-pravnog poretka BiH

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) navedeno u odgovoru Delegacije Evropske komisije u vezi Nacrta zakona o osnivanju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS (VSTV RS).

- Uspostavljanje posebnog entitetskog regulatornog tijela za pravosuđe RS predstavljalo bi kršenje ustavno-pravnog poretka BiH. Usvajanje ovog zakona u RS-u predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa BiH, a rezultiralo bi nazadovanjem zemlje prema evropskim standardima - naveli su iz Evropske komisije u odgovoru u kojem dodaju kako Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine ima ključnu funkciju da garantuje nezavisnost, integritet i odgovornost pravosuđa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Prema Nacrtu VSTV RS bi imao 11 članova

Nacrtom je predviđeno da VSTV RS preuzme nadležnost u izboru sudija i tužilaca u sudovima u manjem bh. entitetu. Također, VSTV bi bio sačinjen od 11 članova koji će održavati sastav naroda. Četiri člana se biraju u sudovima u RS, a četiri Tužilaštva u RS. Tri člana, po jedan, biraju Skupština RS, Vlada RS i Advokatska komora RS. Nacrtom se predviđa finansiranje iz budžeta RS i donatorskih sredstava. Prema nacrtu, sjedište bi bile u Banjoj Luci dok bi namještaj obezbijedila Vlada RS.

U Nacrtu je navedeno da će VSTS biti samostalan i nezavisan organ u RS, koji se sastoji od Sudskog i Tužilačkog odjeljenja. Zadatak bi mu bio da osigura nezavisno, nepristrasno, efikasno i profesionalno pravosuđe u RS.

Samo Parlament i visoki predstavnik mogu mijenjati zakon o VSTV-u

Inače, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine ima nadležnost za imenovanje sudija i tužilaca u sve sudove na državnom, entitetskom, kantonalnom, okružnom, osnovnom i opštinskom nivou u Bosni i Hercegovini, uključujući Brčko Distrikt, sa izuzetkom ustavnih sudova entiteta Bosne i Hercegovine.

Prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu. Zakon o VSTS-u, prema Ustavu BiH, može se mijenjati u Parlamentu BiH i odlukom visokog predstavnika.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države su u januaru uvele sankcije zbog korupcije i kontinuiranog pokušavanja destabilizacije države BiH, a pojedine zemlje Evropske unije su također najavile sankcije.