Ankara: Evropska unija nije pravedna ni objektivna prema Turskoj

Komesar za proširenje izjavio je da se Turska 'ogromnim koracima' udaljava od EU-a.

Evropska unija ne ponaša se prema Turskoj pravedno ni objektivno, saopćio je glasnogovornik Vlade Turske Bekir Bozdag nakon što je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio da se Ankara brzo udaljava od puta ka članstvu u tom bloku.

Bozdag je nakon sastanka kabineta u Ankari rekao da pozitivne ocjene obuhvaćene izvještajem EU-a o napretku Turske u procesu pridruživanja "nisu zamaskirale nepravedan tretman EU-a prema toj zemlji", prenosi Reuters.

Hahn je ranije izjavio da se Turska "ogromnim koracima" udaljava od EU-a, dok je Brisel iznio dosad najoštrije kritike povodom onoga što smatra skretanjem Ankare ka autoritarizmu, napominje britanska agencija.

 

Pristupni proces zapeo u slijepoj ulici

Odnosi između Turske i EU-a pali su 2017. na nizak nivo jer je pristupni proces zapeo u slijepoj ulici, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio neke ključne članice, uključujući Njemačku, da se ponašaju kao nacisti.

No, Erdogan je 2018. počeo u drugačijem tonu, odlučivši u prvoj sedmici januara posjetiti Pariz, dok se njegov ministar vanjskih poslova uputio u Njemačku ne bi li popravio odnose.

Evropski čelnici poručili su Turcima da treba biti realan.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je Erdoganu 5. januara da je vrijeme da se prestane s "licemjerjem" da je u turskom pristupnom procesu moguć napredak.