Evropski parlament predstavio preporuke za proširenje na zapadni Balkan

Europski parlament
Izvještaj će biti razmatran u Europskom parlamentu u aprilu

Evropski parlament predstavio je u četvrtak nacrt svojih preporuka za proširenje Evropske unije, u kojima se založio za nastavak širenja i zatražio da EU odmah otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U nacrtu preporuka, za koje je izvjestilac bio hrvatski zastupnik Tonino Picula, Evropski parlament, uz otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, traži liberalizaciju viznog sistema za građane Kosova i da se od zapadnobalkanskih zemalja zatraži jačanje napora u procesuiranju ratnih zločina i rješavanju pitanja nestalih osoba.

Evropski parlament predlaže, između ostalog, da se razmotri uvođenje odlučivanja kvalificiranom većinom u pitanjima koja se tiču pristupanja uz zadržavanje jednoglasnog odlučivanja u Vijeću samo za otvaranje i zatvaranje pristupnih pregovora.

Izvještaj bi trebao doći na dnevni red Evropskog parlamenta za usvajanje na plenarnoj sjednici u aprilu.

- Ovim preporukama Evropskog parlamenta o zapadnom

Picula je istaknuo kako je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU još od njenog osnivanja, doprinosi jačanju demokratije, mira i napretka diljem Evrope.

- Vjerodostojna politika proširenja strateško je ulaganje u uzajamnu sigurnost i prosperitet. Ta je vjerodostojnost došla u pitanje neotvaranjem pregovora o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i smatram da je tu grešku potrebno ispraviti već u martu. Nova predsjednica Komisije Ursula fon den Lejen i visoki predstavnik Žozep Borel (Josep Borrell) naglasili su kako će nova komisija biti geopolitička, a najbolji dokaz tih namjera bilo bi djelovanje u našem najbližem susjedstvu - rekao je Picula, navodi se u saopćenju.

Piculin izvještaj sa preporukama podržava neke od ideja za novu nadograđenu metodologiju proširenja, koju je predstavila Komisija. Primjerice, otvaranje poglavlja u "clusterima", odnosno skupovima, kako bi grupiranjem tema i politika osigurali dubinu i kvalitet reformi. Cilj je omogućiti zemljama kandidatkinjama ostvarivanje konkretnih rezultata uz istovremeno pregovaranje o različitim poglavljima.

Preporuke zahtijevaju i jasnija mjerila uspjeha i napretka za svaku pojedinu zemlju kandidatkinju, kao i kontinuiranu podršku tokom procesa. Osim toga, predlaže se da kandidatkinje koje su već otvorile pregovore, mogu nastaviti po novoj metodologiji, ali samo ako to same zatraže.

Nadalje, Picula je naglasio kako će Parlament tražiti veću ulogu u procesu proširenja zbog svoje posvećenosti jačanju demokratije u regiji te kako bi kandidatkinjama izravno mogli pružiti veću podršku i pomoć.

Uz godišnji izvještaj, Picula je naglasio da je važno da zastupnici u Evropskom parlamentu, kao predstavnici građana EU, izravno sudjeluju u procesu i pomažu u komunikaciji procesa u zemljama članicama.

- Očekujem da ćemo na zagrebačkom samitu kroz dijalog stvoriti platformu za održiva ulaganja na zapadnom Balkanu i osigurati kontinuiranu podršku procesu proširenja u budućnosti - zaključio je Picula svoje izlaganje, saopćio je ured zastupnika.

U nedjelju navečer sudjelovao je na radnoj večeri, na kojoj su bili predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mišel (Charles Michel), predsjednica Komisije Ursula fon der Lejen, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Borel te čelnici. Svrha tog sastanka bila je priprema za sastanak na vrhu EU - zapadni Balkan u Zagrebu 6. i 7. maja.

Balkanu želimo poslati ključne poruke Evropskom vijeću, Komisiji i visokom predstavniku za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. To su podrška samom procesu proširenja EU i njegovom nastavku te da se interna reforma Unije i njeno proširenje mogu i trebaju odvijati paralelno, jer ne isključuju jedno drugo. Osim toga, naglašavamo kako politička situacija unutar pojedinih članica Unije ne može biti razlog za suspenziju cijelog procesa proširenja - istaknuo je u četvrtak na sastanku Odbora za vanjske poslove EP Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu, prilikom predstavljanja nacrta preporuka za proširenje EU ususret samita u Zagrebu, saopćio je ured zastupnika.

Picula je potkraj novembra prošle godine imenovan izvjestiocem za preporuke Evropskog parlamenta za zapadni Balkan, sa zadatkom da izradi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada za nastavak politike proširenja. Cilj je i doprinijeti otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija uoči sastanka na vrhu EU - zapadni Balkan u Zagrebu 6. i 7. maja.