Faruk Gutić, dobitnik nagrade Evropske akademije za neurologiju: Mnoge moje kolege napustit će BiH čim diplomiraju

faruk gutić

U Omazićima sam naučio šta su poniznost i ljudskost, u Banovićima šta je to hljeb sa sedam kora, jer je moj otac rudar, a mama učiteljica

Student pete godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu Faruk Gutić dobitnik je prestižne nagrade za izvrsnost Evropske akademije za neurologiju. 

Kaže da je bio iznenađen, ali i da je uložio mnogo rada i truda, samo da bi došao u situaciju da učestvuje u takmičenju takvog ranga. Gutić je autor najboljeg rada, koji je dostavio na konkurs "Zašto neurologija", a u njemu se bavio rijetkim oboljenjem - spinalnom mišićnom atrofijom.

- Radi se o oboljenju koje pogađa mišićni sistem i koje je izuzetno teško. S obzirom na to da je nasljedno, pogađa dječiju populaciju, a u nekim slučajevima se čak završava smrtnim ishodom. Godine 2006. registriran je lijek „spinraza“, najskuplji u medicinskoj industriji, koji košta više od 1,6 miliona dolara. Istraživao sam proces pravljenja lijeka i načina na koji djeluje, a poenta se ticala načina terapeutskog liječenja i ciljeva kod drugih nasljednih oboljenja - pojašnjava Gutić.

Ponosno dijete

Evropska akademija za neurologiju broji oko 45.000 članova iz 47 nacionalnih društava, pa taj podatak dovoljno ilustrira uspjeh studenta iz Banovića. Gutić se školovao u rodnim Omazićima, zatim u Banovićima, Tuzli, a trenutno je u Sarajevu.

- Ja sam ponosno dijete sa sela, a da ću biti ljekar, odlučio sam još krajem četvrtog razreda osnovne škole. I ja sam imao poteškoća dok sam bio dijete, pa su se te učestale posjete ljekarima pretvorile u želju da i ja jednog dana budem ljekar. U Omazićima sam naučio šta su poniznost i ljudskost, u Banovićima šta je to hljeb sa sedam kora, jer je moj otac rudar, a mama učiteljica. Rudarsku profesiju izuzetno cijenim, jer me i ona dovela do ove pozicije. U Tuzli sam naučio kako se gradi suživot, a u Sarajevu sam sve to spojio s onim što sam već imao, red, rad i disciplina - ističe Gutić.

Ogroman gubitak

Odlazak mladih i školovanih ljudi i za njega predstavlja bolno pitanje. Kaže da je BiH pri dnu kad je riječ o kvalitetu obrazovanja, posebno zbog činjenice da je obrazovanje u nadležnosti 13 ministarstava. Ističe kako se medicina ne može učiti iz udžbenika iz 2007. jer je 15 godina u medicini puno vremena.

- Mnogo mojih kolega i kolegica se sprema da već ove godine, kad dobiju diplomu, napusti BiH. . U jednu osobu ste uložili više miliona da biste je školovali, a onda neka druga zemlja ponudi bolje uvjete, plaću, bolje istraživanje, novu tehnologiju, brži napredak i onda ne možete reći ne - kaže Gutić.

Ponos se gazi, a bijes akumulira

Faruk se priprema za putovanje u Valensiju na evropsko takmičenje iz medicinske onkologije, a potom u rumunski Temišvar, gdje će raditi na hirurgiji.

- Teško je to što, kad dobijete priliku, a znate kakvo je finansijsko stanje u BiH, nekad ni vaši roditelji ne mogu iznijeti takve troškove, a nemate državu iza sebe. Zato mlada osoba, iako je danas sve blizu, ne može uhvatiti korak sa svijetom zato što sebi ne može platiti avionsku kartu od 50 ili 150 eura. To je najporazniji dio, da zavisimo od toga hoće li nas neko podržati, pa se ponos gazi, a bijes godinama akumulira - ističe Gutić.