Fascinantna priča o dvojici robova koje je ambicija razdvojila

.
Ovo je priča o dvojici crnih robova iz Afrike, a jedan od njih bio je Kafur el-Išdei

U vrijeme kada je Kata’i b. Tulun vladao Egiptom, oni su dovedeni na pijacu roblja da bi bili prodani. Tako su njih dvojica, čekajući da ih neko otkupi, sjedili i razgovarali o svojim ambicijama i željama. Kafurov prijatelj reče: “Ja bih želio biti prodat pekaru da konačno jedem šta želim i da se zasitim nakon vremena gladi.” Kafur mu reče: “Ja bih želio da vladam Egiptom, da njime potpuno upravljam.”

Nakon nekoliko dana njih dvojica bivaju prodani. Prvi rob pekaru, a Kafur jednom od egipatskih uglednika.

Samo nekoliko mjeseci od toga, Kafurov vlasnik je vidio njegovu snagu i požrtvovanost, pa ga je oslobodio i učinio svojim štićenikom. Nakon njegove smrti Kafur je zauzeo njegovo mjesto. Prolazilo je vrijeme a Kafurova inteligencija, požrtvovanost i trud su bili sve veći i veći tako da je postao jedan od najutjecajnijih vođa u Egiptu.

On je nastavio svoj rad i trud tako da je postao vladar Egipta, Šama i Hidžaza.

Jednog dana je sa svojom svitom prolazio pored svog prijatelja koji je i dalje bio u vlasništvu pekara, pa se obrati svojoj vojsci:

“Ovog čovjeka je njegova ambicija sputala, pa ga vidite u kakvom je stanju, a mene je moja ambicija uzdigla pa sam došao do ovog stupnja na kojem sam. Da je moja i njegova ambicija bila ista, ista bi nam bila i sudbina.”