Fata Kovačević zaradila prvu platu: Osobe sa invaliditetom konobarišu u Tuzli

asd
Nekoliko tuzlanskih udruženja i ugostitelja odlučilo je pružiti priliku osobama sa invaliditetom da rade dva sata svakog petka i zarade sebi prve plate u životu

Dvadesetjednogodišnja Fata Kovačević iz Živinica zbog svoje invalidnosti nikada u životu nije radila. Prošli petak kroz angažman udruženja Zmajevo srce i Duga iz Tuzle ona je radno angažovana na dva sata u tuzlanskom kafiću Gipsies. Kako nam je kazala, zaposlenje bi joj značilo mnogo, prvenstveno zbog mogućnosti da se osamostali.

Super mi je raditi ovaj posao. Uspjela sam nešto i zaraditi. Mnogo mi znači ovo, da se mogu osamostaliti u daljem životu. Ovo je prvi put da radim jer nisam nigdje dosad radila, kazala je Fata.
Projekat je osmislilo Udruženje Zmajevo srce i njegov predsjednik Omer Isović, koji je odlučio svoje prijateljske veze sa vlasnicima nekoliko tuzlanskih kafića pretvoriti u humani projekat.

Došli smo na ideju da preko ljeta organizujemo upošljavanje osoba sa invaliditetom, prvo u tuzlanskim kafićima. Krenuli smo sa angažmanom osoba sa Down sindromom, ali kasnije nam se javilo puno drugih dragih ljudi kojima država nikada nije dala mogućnost ni priliku da rade. Tako da smo i ovdje u ovom kafiću angažovali djevojku koja ima složeno oboljenje i kojoj država nikada ne bi dala da radi, kazao nam je Isović.
Iako je BiH ratifikovala sve međunarodne pravne akte o zaštiti ljudskih prava, socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom u našoj zemlji je i dalje u povojima

Osobe sa invaliditetom, pa čak i onim najblažim oblicima, rijetko imaju priliku raditi bilo koji posao, a samim tim vrlo rijetko imaju priliku i osamostaliti se i odvojiti od svojih roditelja, koji su uglavnom njihovi skrbnici. Ugostitelji koji su odlučili podržati ovaj projekat smatraju da je ovo odlična prilika da se pokaže svima koji moć odlučivanja da osobe sa invaliditetom mogu raditi.

Tarik Kamber, vlasnik kafića Gipsies, kazao je da je bez razmišljanja prihvatio učestvovati u projektu.

Kako neću prihvatiti ovakvo nešto? Mi toj djeci možemo pomoći, pomoći da se radno angažuju i sad vidim da djevojka dobro radi za prvi put, nijednom nije izvrnula tacnu, a to se dešavalo i vještijim konobarima. Mislim da bi mogla, ako ne puno radno vrijeme, možda tri puta sedmično da radi, da zaradi sebi i porodici koji dinar, kazao nam je Kamber.

Ugostitelji i osobe sa invaliditetom se nadaju da ovo neće biti jednokratni projekat, te da će se kroz privremeni radni angažman osoba sa invaliditetom pokazati da te osobe mogu raditi najrazličitije poslove, kao i to da postoje poslodavci koji bi angažovali te osobe, piše Oslobodjenje.ba.

Mora se stvoriti mogućnost da to traje, ne samo jednom. Djevojka je uzbuđena, vidi se da joj je drago što radi i vjerujem da bi se razočarala da ne nastavi, što je onda i gore. Sad se javljaju i druge firme i nadam se da ćemo pomoći ovim ljudima, dodao je Kamber.