Federacija BiH dobila sedam novih gradova

Općine Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Gračanica, Srebrenik i Živnice dobile su status gradova u Federaciji BiH, potvrdio je danas Dom naroda Parlamenta FBiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH danas je na prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine po skraćenom postupku razmatrao prijedloge zakona 
o Gradu Čapljina, Gradu Ljubuški, Gradu Gradačac, Gradu Visoko, Gradu Gračanica, Gradu Srebrenik i Gradu Živinice, kako piše Klix.ba.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH ranije je usvojio ove prijedloge, a danas ih je potvrdio i Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Predstavnik Ministarstva pravde Federacije Bosne i Hercegovine obrazložio je federalnim delegatima prijedloge zakona koje je u proceduru uputila Vlada Federacije BiH. Iz resornog ministarstva kazali su da su sve zakonske procedure ispoštovane da bi ovi zakoni bili usvojeni. 

Delegat Hajrudin Halilović (A-SDA) u toku rasprave kazao je kako on smatra da općine koje su predložene za gradove ne ispunjavaju uslove. 

On je rekao da je upitno dosta stvari u vezi predloženih općina počevši od stanovništa, kulturno-historijskog naslijeđa i tako dalje. 

"Neka sela su veća od današnjih kandidata za gradove", kazao je Halilović dodajući da će se i "koride bikova" početi proglašavati kulturnim manifestacijama te da u FBiH ako se ovako nastavi više neće biti općina već će sve administrativne jedinice biti gradovi.