Federacija gubi više od milijardu zbog saobraćajnih nesreća

Zbog saobraćajnih nesreća i nezgoda Federacija BiH godišnje gubi oko 600 miliona dolara, odnosno više od pet posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, podaci su Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Sistemski pristup

- Kako je sigurnost na cestama kritično pitanje u FBiH, sa smrtnim ishodom po stanovniku oko pet puta većim nego u zemljama s najboljim rezultatima u zapadnoj Evropi, postoji velika potreba za sistemskim pristupom koji može pružiti rezultate – kaže se u informaciji Ministarstva o mjerama za poboljšanje stanja sigurnosti prometa na cestama.  

Iako nam u Ministarstvu prometa nisu mogli pojasniti odakle toliki gubici, iz „Cesta Federacije BiH“ ukazali su na istraživanja prema kojima svake godine na našim cestama pogine oko 250 ljudi, a više od 6.800 njih bude povrijeđeno. Zbog toga ekonomija FBiH gubi stotine miliona dolara, ako se uzmu u obzir troškovi liječenja i odštete, oštećenja imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti povrijeđenih...

Imširović: Zakoni se ne provode - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Imširović: Zakoni se ne provode

Među mjerama za smanjenje crnih statistika, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH predlaže formiranje jedinice za sigurnost te još i agencije za sigurnost prometa FBiH i tijela za koordinaciju sigurnosti na cestama, kako piše Dnevni Avaz.

Edukacija osnova

 Mersiha Imširović, saradnica za sigurnost saobraćaja u BIHAMK-u, kaže da takve institucije postoje u svim uređenim državama, pa su potrebne i u FBiH. 

- Prikupljam podatke o sigurnosti saobraćaja i moram se obratiti na 11-12 adresa. Pritom, ti podaci nisu usklađeni. Osnovno je za sada educirati mlade, vozačke, ali i one koji provode zakon. Imamo zakone, ali se baš i ne provode - dodala je Imširović.

O ovome bi trebala raspravljati i Vlada FBiH, kojoj je informacija upućena.

Malo učinili za desetljeće

Generalna skupština UN-a 2. marta 2010. godine izglasala je Desetljeće borbe za unapređivanje sigurnosti saobraćaja, radi smanjenja broja smrtno stradalih na cestama širom svijeta za 50 posto, čime bi se spasilo pet miliona života. 

No, u FBiH je malo šta učinjeno, što se može zaključiti i iz informacije Federalnog ministarstva prometa.