Federalna civilna zaštita: Za sve su krivi novinari

Alagić
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je izvršena isporuka respiratora koji će po odluci Federalnog štaba civilne zaštite biti donirani bolnicama i kliničkim centrima.

Nakon isporuke Institut za mjeriteljstvo će izvršiti verifikaciju opreme, a potom će je firma Sono medical, kao dugogodišnji zastupnik kineske opreme, instalirati i pripremiti uputstva za upotrebu, kazala je pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Sanita Alagić.

"Najviše osuđujem novinare, koji su počeli da rade poslove institucija koje su nadležne za svoje poslove i mi smo javno pozvali institucije koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme", kazala je Alagić.

Kazala je i kako je rok isporuke prolongiran zbog svih "neophodnih procedura".

Na pitanje reporterke kako su respiratori plaćeni 10,5 miliona KM da bi tek "struka dala konačan sud", Alagić je kazala da su zbog pogoršane situacije svi dobavljači tražili da se nabavka opreme uplaćuje avansom.

Objasnila je i da se kutije, u kojima se nalaze respiratori, ne mogu otvarati zbog "procedura na aerodromu".

"Naš zdravstveni sistem smo uspjeli ojačati, a nezadovoljstvo ne znaju objasniti niti oni koji osuđuju ovo sve. Šta oni osuđuju? Dakle, Vlada FBiH i Federalna uprava civilne zaštite, kao i Federalni štab civilne zaštite uložili su velike napore da bi imali ovo", poručila je Alagić.

Na konstataciju reporterke N1 da javnost osuđuje nedostatak transparentnosti u vezi sa ovim slučajem, kao i mnogo nejasnoće poput adrese crkve iz Irske na kutijama sa medicinskom opremom, Alagić je kazala da "osuđuje novinare koji su počeli da rade posao institucija koje su nadležne".

"Mi smo jučer pozvali institucije koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme", dodala je na kraju Sanita Alagić.